Археолози откриха в Норвегия най-стария датиран рунически камък в света, върху който има рунически надписи отпреди 2000 години.

Изследователи от Музея за културна история на Университета в Осло намират камъка, докато проучват гробище в Източна Норвегия през есента на 2021 г.

Камъкът е наречен Svingerudsteinen, или Svingerud Stone - на мястото, на което е намерен, съобщава CNN.

Изгорени кости и въглен от ямата за кремация в района разкриват, че надписът е издълбан в червеникаво-кафявия пясъчник с размери около 30 сантиметра височина и ширина между 1 и 250 г. сл. Хр.

„Аз и моите колеги от Музея за история на културата сме много развълнувани от тази сензационна находка, която пренаписва някои глави от историята на руническата писменост“, казва рунологът Кристел Зилмър, професор по писмена култура и иконография в музея.

Зилмър изследва и интерпретира надписите върху камъка, докато археолозите определят възрастта му чрез радиовъглеродно датиране на проби от гроба, в който е намерен.

„Това е първото ясно доказателство за появата на рунически камъни в Скандинавия през първите векове след Христа“, добавя тя.

Древен език

Руните са най-старата известна писмена форма в Скандинавия, като азбуката е широко използвана от началото на новата ера и през епохата на викингите до късното Средновековие, според университета.

В Скандинавия има няколко хиляди рунически камъка от епохата на викингите - между 793 и 1066 г. сл. Хр., но са налице по-малко доказателства за съществуването на руни от по-ранни времена.

От руническите камъни, намерени в Норвегия, само около 30 са датирани преди около 550 г. сл. Хр.

Svingerudsteinen е единственият камък, открит от археолозите, който датира от преди 300 г. сл. Хр. Той съдържа първите три букви от руническата азбука - f, u и th - от едната си страна, според музея.

„Камъни с руни от по-стария futhark (руническата азбука) се намират много рядко в археологически контекст с възможност за датиране“, казва Щайнар Солхайм, археолог и ръководител на разкопките в Музея за културна история. Той посочва, че откритието е "уникално".

„Това означава, че традицията на руническия камък е по-стара - може би дори с няколкостотин години, отколкото предполагахме досега. Това ни кара да се чудим какво още може да знаем относно използването на руническото писане в ранното скандинавско общество“, казва Зилмър.

Норвегия - страната на фиордите, сьомгата и елените

Камъкът има "много специален външен вид", според Зилмър, включващ "неочаквана" смес от тънко врязани, плитки руни, подобни на руни знаци и други визуални мотиви. Някои надписи са зигзагообразни, а други образуват решетка.

Тъй като начинът на писане на надписи варира много и езикът се променя значително с течение на времето, тълкуването на надписа е предизвикателна задача и все още трябват много изследвания.

В момента екип от учени работи върху съвместна академична публикация, в която ще бъдат представени основните открития, като тя ще бъде издадена тази година. Руническият камък ще бъде изложен в музея до 26 февруари.