Милиардерът Бил Гейтс е инвестирал в австралийска стартъп компания, която планира да ограничи емисиите от метан вследствие на... кравешките оригвания.

Съоснователят на Microsoft отдавна говори за ефекта от производството на месо върху околната среда.

Метанът е най-често срещаният парников газ след въглеродния диоксид.

Животни, като крави, кози и елени, произвеждат метан, когато стомасите им разграждат твърди фибри, като трева, при храносмилането.

Този процес на ферментация създава метан, който след това в голяма степен се изпуска чрез оригвания.

Университетски проучвания показват, че ако кравите се хранят с водорасли, това значително би намалило емисиите им на метан.

Базираният в Пърт стартъп Rumin8 работи по хранителна добавка, синтетично възпроизведена от червени водорасли, която спира създаването на газа.

От компанията обявиха, че са набрали 12 млн. долара в рунд за набиране на средства, предвождан от основаната от Гейтс през 2015 г. Breakthrough Energy Ventures.

Инвестиционната компания има подкрепата и на основателя на Amazon Джеф Безос, и на китайския предприемач и съосновател на Alibaba Джак Ма.

"Много сме доволни от приема, който получихме от фондовете за оказване на влияние върху климата по света," казва управляващият директор на Rumin8 Дейвид Месина.

"Има едно истинско желание за финансиране на решения в сферата на чревните емисии на метан от животни и за щастие, на Rumin8 те могат да видят ползите от нашата технология," допълва той.

Миналия октомври Нова Зеландия предложи облагането с данък на парниковите газове, които животните емитират чрез оригвания и уриниране.

Това е първата подобна схема в света, а фермерите ще плащат от 2025 г. под някаква форма за селскостопанските емисии.

Близо половината от всички емисии от парникови газове в страната идват от селското стопанство и те са основно от метан. През 2019 г. метанът в атмосферата достигна рекордни нива - около 2.5-пъти над тези отпреди индустриалната ера.

Това, което притеснява учените, е, че метанът има особено сериозно влияние, когато става въпрос за затоплянето на планетата. Отделните молекули метан имат по-мощен затоплящ ефект върху атмосферата от отделните молекули въглероден диоксид.

В рамките на 100-годишен период метанът затопля между 28 и 34 повече от въглеродния диоксид.