Челси е най-активният отбор на зимния трансферен прозорец, като „сините“ продължиха да привличат нови футболистисти със същите темпове, с които го правеха и лятото.

Така за последните два трансферни прозореца лондончани са похарчили близо половин милиард евро за нови попълнения, информира dsport.bg.

Те обаче така и не са нарушили финансовия феърплей, макар да не са регистрирали сериозни изходящи трансфери.

Причината за това е вратичка в правилника, която позволява клубът да разтегли плащането за даден футболист за срока на договора, който въпросният играч подписва с Челси. Тук не става въпрос за изплащане на вноски към отбора-продавач, а за балансирането на сумите, които са платени за въпросния футболист, като така не се получава натрупване в рамките на един трансферен прозорец.

Според ФИФА, отборите могат да правят това за срок, не по-дълъг от 5 години, но в момента във Висшата лига това правило не важи и „сините“ се възползват максимално от него, подписвайки дългосрочни договори със своите футболисти.

Най-пресният пример за това е трансферът на Михайло Мудрик от Шахтьор Донецк, който подписа договор до 2031 г., като така в трансферния баланс на Челси за този сезон Мудрик ще е струвал не 70 млн. евро, а малко над 8 милиона, като тази сума ще излиза и при баланса в следващите сезони до края на контракта на украинеца.

Юве е похарчил 800 милиона за играчи от Серия А и Б в последните 12 години

След като в УЕФА са получили оплаквания от няколко отбора в тази връзка, от Европейската футболна централа ще въведат правилото за разтегляне на сумите по трансфери до 5 години и във Висшата лига, за да не може клубове с толкова големи финансови способности като Челси да се възползват и да вземат предимство спрямо останалите тимове.