Американската компания Amazon обяви, че ще предложи месечен абонаментен план за членовете на своята премиум програма Prime, който ще покрива набор от генерични лекарства, включително и тяхната доставка. С този ход компанията, която е лидер в сектора на електронна търговия, засилва своето присъствие и в здравеопазването, предава Ройтерс.

"Програмата се казва RxPass и включва над 50 лекарства, насочени към различни хронични заболявания като високо кръвно налягане, тревожност, диабет и косопад", заяви главният медицински директор на Amazon Pharmacy Вин Гупта.

От Amazon обаче уточняват, че клиентите, които участват в някоя от държавните здравноосигурителни програми, като Medicare и Medicaid, няма да могат да се запишат за услугата RxPass.

Абонаментът ще се предлага на цена от 5 долара на месец, като в тази сума не се включват застраховката и основната такса за членство в Prime, която в САЩ струва 139 долара на година.

Според вицепрезидента на Amazon Pharmacy Джон Лав, членовете на Amazon Prime ще спестят около 100 долара на година с RxPass.

Новата услуга е в унисон с усилията на Amazon да разшири своя портфейл в здравния сектор. През последните години компанията инвестира в различни проекти в сферата на телемедицината, доставката на лекарства, проследяващите фитнес устройства и онкологичните изследвания.

Придобиването на онлайн аптеката PillPack през 2018 г. помогна на гиганта за търговия на дребно да създаде сайт за доставка на рецепти и сравняване на цените. Сега неговата аптечна инициатива поставя Amazon в позицзията да се конкурира директно с търговските аптечни мрежи като CVS Health Corp и Walgreens Boots Alliance.

„Вярваме, че много американци, особено тези, които страдат от хронични заболявания, ще се възползват от участието на Amazon във фармацията и възможността да получат лекарствата си, доставени директно до дома им на ниска цена“, казва Джон Лав.