Айсберг приблизително с размерите на британската столица Лондон се е откъснал от ледения шелф Брунт в Антарктида в неделя.

Това сочат данните на British Antarctic Survey, цитирани от CNN.

Учените откриха значителни пукнатини в ледения шелф преди десетилетие, а през последните две години имаше два големи пробива. Изследователската станция Халей се намира на шелфовия ледник Брунт, като глациолозите я смятат за безопасна.

Айсбергът е около 1 550 квадратни километра. Според изследователите това събитие е очаквано и не е резултат от изменението на климата.

„Това събитие беше очаквано и е част от естественото поведение на Брунт. Не е свързано с изменението на климата. Нашите научни и оперативни екипи продължават да наблюдават ледения шелф в реално време, за да гарантират, че е безопасен“, казва глациологът професор Доминик Ходжсън.

Откъсването идва на фона на рекордно ниска площ на морския лед в Антарктика, където в момента е лято.

„Въпреки че намаляването на площта на морския лед в Антарктида винаги е рязко по това време на годината, то е необичайно бързо тази година“, съобщават учени в началото на януари.

Те допълват, че „в края на декември площта на морския лед на Антарктида е най-ниската в рамките на 45-годишен период“.

Изследователите смятат, че ниското ниво на морски лед се дължи отчасти на широк диапазон от по-високи от нормалните температури на въздуха, които скочиха до 2 градуса по Целзий над средното над морето Рос през ноември и декември.

Силните ветрове също са ускорили намаляването на морския лед.

Последните данни показват, че морският лед не се е възстановил оттогава, което предполага, че континентът може да завърши лятото с нов рекорд за втора поредна година.

През последните няколко десетилетия данните за морския лед на Антарктида се люшкаха от рекордно високи до рекордно ниски нива. За разлика от Арктика, където, според учените, изменението на климата ускорява въздействието си, обхватът на морския лед на Антарктика е силно променлив.

„Има връзка между случващото се в Антарктида и общата тенденция на затопляне в останалия свят, но тя е различна от това, което виждаме в планинските ледници и Арктика“, според глациолога Тед Скамбос от Университета на Колорадо Боулдър.

Сателитни данни, датиращи от 1978 г., показват, че регионът произвежда рекордно голям обем морски лед през 2014 г. и 2015 г. След това той внезапно спада през 2016 г. и оттогава остава на по-ниски нива от средните.