Милиардерът Марк Лор представи проекта за нов град Telosa през септември 2021 г. Той ще е разположен на повече от 600 000 дка, което е почти колкото площта на Чикаго.

За момента все още не е известно мястото, на което ще се строи Telosa, тъй като първоначалното му местоположение е променено. Според щатските медии, три са основните варианти – Юта, Невада или Аризона.

Telosa ще позволява на всеки жител да стига от вкъщи до офиса за не повече от 15 минути. Първите си жители градът се очаква да приеме към 2030 г. Те ще са около 50 000, а в следващите две десетилетия населението ще достигне 5 млн. души.

Общата сума, която ще бъде вложена в проекта, се очаква да надхвърли 400 млрд. долара.

Данъците, които бъдещите жители на града ще плащат, ще се връщат в Telosa под формата на инвестиции. Градът ще разчита на възобновяеми енергийни източници и дъждовна вода. 

В Telosa ще са забранени традиционните автомобили, задвижвани от бензинови и дизелови двигатели. Парковата среда, спортните съоръжения и високото качество на здравеопазване и образование ще го превърнат в идеалното място за живот в бъдеще.

Името на града идва от древногръцката дума „телос“, която Аристотел използва, за да опише постигането на висша цел. Датският архитект Бярке Ингелс е създателят на този амбициозен проект. И друг мегаграда - The Line, се изгражда в Саудитска Арабия.

Проектът, стартиран от принц Мохамед бин Салман, ще бъде част от огромния пустинен комплекс NEOM, който ще включва изкуствен ски курорт, осмоъгълен плаващ пристанищен град, летящи асансьори, водна алея за пътуващи и роботи, както и AI, обслужващ бъдещите жители.