Нови кадри от дрон показват багери, които започват работа по изкопаване на основите на мегаграда The Line в Саудитска Арабия, струващ 500 милиарда долара.

На кадрите, заснети от Ot Sky Drone, се виждат хора и тежка техника на 170-километровото строително трасе.

Проектът, стартиран от принц Мохамед бин Салман, ще бъде част от огромния пустинен комплекс NEOM, който ще включва изкуствен ски курорт, осмоъгълен плаващ пристанищен град, летящи асансьори, водна алея за пътуващи и роботи, както и AI, обслужващ бъдещите жители.

На кадрите се вижда как багери правят изкоп в пустинята. Очаква се в него да бъдат построени основите на града, пише Architecture & Design.

Под дължината му пък се планира създаването на подземна транспортна система.

Плановете за мегаполиса, който може да приюти до девет милиона души, бяха обявени по-рано тази година. Не всички бяха убедени, че от проекта действително може да се появи град, но кадрите показват, че той наистина се строи.

Mirror Line ще се състои от две сгради с височина близо 490 метра, които се движат успоредно една на друга през 177 км пустинни, крайбрежни и планински пейзажи.

Той трябва да бъде готов до 2030 г., въпреки че инженерите посочват, че изграждането му може да отнеме 50 години.

Амстердам - градът на каналите, кафенетата и лалетата

Сградата е толкова дълга, че ще стои на подпори, за да се вземе предвид кривината на Земята, а високоскоростна влакова линия ще се движи по дължината й.