Автомобилните компании залагат все повече на електромобилите. Това означава, че купувачите могат да очакват още десетки нови модели в близко бъдеще.

През 2023 г. на пазара ще се появят някои по-обикновени модели, но и редица вълнуващи и скъпи луксозни возила.

Ето някои от тях:

Rolls-Royce, която олицетворява върха в автомобилния разкош, планира да пусне първия си електрически модел. Цената на Spectre, който ще бъде с две врати, ще е около 400 000 долара.

Rolls-Royce

Той носи величественото присъствие на други модели Rolls-Royce, но добавя тънки LED светлини и ново аеродинамично лого на капака.

Колата също така разполага с елегантния интериор, който човек може да очаква за тази цена. Желаещите ще могат да добавят хиляди светещи звезди към тавана и вратите.

Rolls-Royce

Spectre ще има пробег от около 520 км, твърдят от компанията. Това обаче едва ли има такова значение, защото повечето хора не използват своя Rolls-Royce за пътешествия.

Не само Rolls-Royce обаче ще привлича супер богатите купувачи. Cadillac също подготвя луксозен електромобил с цена от около 300 000 долара.

Cadillac

От компанията ще започнат ръчната изработка на модела Celestiq според изискванията на клиентите в края на 2023 г. Той е с уникална форма, а интериорът предлага пет екрана, сред които и 55-инчов дисплей през цялото табло.

Cadillac

Ултралуксозният автомобил ще бъде с пробег от около 480 км и максимална мощност от 600 конски сили. Celestiq ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.8 секунди, твърдят от Cadillac.

Стартъп компанията за електромобили Lucid Motors ще представи най-бързата и най-скъпата си кола досега - Air Sapphire. Това е луксозната версия на вече съществуващия седанов модел Air.

Lucid Motors

Air Sapphire ще разполага с три електромотира (в сравнение с два при настоящия) и ще има максимална мощност от 1 200 конски сили.

Lucid Motors

От Lucid твърдят, че това прави колата най-мощния седан в света. Тя ще се изстрелва от 0 до 100 км/ч за по-малко от две секунди, като ще достига скорост от 160 км/ч за по-малко от 4 секунди. От Lucid посочва максимална скорост от над 320 км/ч.

Lucid Motors

Това удоволствие обаче няма да е евтино, като базовата цена на модела Air Sapphire ще е 249 000 долара.

Преминаваме към някои от по-достъпните луксозни електромобили, които ще се появят скоро на пазара, като Polestar 3.

Polestar

Това е третият модел и първият SUV модел на Polestar - подразделението за електромобили на Volvo. Колата има изчистен, модерен вид с острите ръбове, които са запазена марка на Polestar.

Polestar

Интериорът е оборудван с голям тъчскрийн с лесната за използване операционна система на Google. Автомобилът също така предлага опция за LiDAR сензори, които създават 3D карта на заобикалящата среда и помагат при автоматизираното управление.

Polestar

Цената на модела започва от 83 900 долара.

Mercedes също пуска семеен електромобил - EQE SUV.

Mercedes-Benz

С легендарното германско качество и удобна возия, с които е известна Mercedes, моделът ще се конкурира директно с популярния Model Y на Tesla.

Mercedes-Benz

От Mercedes твърдят, че SUV моделът е с пробег от над 480 км. AMG версията пък ще е максимална мощност от 677 конски сили.

Новият модел ще предлага някои вълнуващи опции, като завиване на задните колела (за маневриране на тесни пространства) и огромен екран през цялото табло.

Mercedes-Benz

Mercedes вече има редица електромобили на пазара. Lexus обаче предстои да пусне своя първи модел. Смело изглеждащият SUV модел RZ 450e ще пристигне в автосалоните в САЩ в началото на 2023 г.

Lexus

RZ 450e ще се предлага със задвижване на четири колела и два електромотора, както и панорамен покрив, а много от функционалностите за подпомагане на шофьора ще бъдат част от стандартното оборудване.

Lexus

Пробегът, според Lexus, е 350 км, което е донякъде разочароващо. Цената на електромобила все още не е обявена.

Lexus

Lexus ще трябва да се справя с конкуренцията на луксозната марка на Hyundai – Genesis, която се готви да пусне електромобила GV70.

Genesis

Подобно на другите електромобили на Hyundai, новият модел ще има супер бързо зареждане. Той ще може да се зарежда от 10% до 80% само за около 20 минути, използвайки 350-киловатова зарядна станция, твърдят от Genesis.

Genesis

Освен това моделът ще предлага луксозен интериор, в който преобладава кожата, както и до 483 конски сили мощност.

Genesis