Щатската инвестиционна банка Morgan Stanley е наложила финансови глоби на свои банкери, някои от които надхвърлят 1 млн. долара на служител.

Санкцията е за използване на WhatsApp и други чат приложения за служебни цели.

Глобите са наложени на фона на опитите на банката да накаже служители за скандал, който опетни репутацията й и доведе до плащането на 200 млн. долара регулаторни глоби през миналата година.

Вариращите от няколко хиляди долара до над 1 млн. долара на човек глоби са базирани на точкова система, която отчита фактори, като брой на изпратените съобщения, позицията на съответния банкер и дали той или тя има предишни предупреждения.

В зависимост от размера на глобата, средствата са  отчислени от предишни бонуси или ще бъдат приспаднати от бъдещи заплати.

От Morgan Stanley са отказали коментар.

Глобите на служители са поредната последица от широкомащабните мерки срещу Уолстрийт от страна на американските регулатори заради използването на лични телефони и неоторизирани приложения.

Множеството разследвания доведоха до налагането на глоби за над 1 млрд. долара в цялата банкова индустрия.

Американските регулатори заявиха, че неспособността на банките да гарантират, че електронните комуникации на служителите се съхраняват правилно, са попречили на техните разследвания.

През 2020 г. най-малко двама високопоставени служители — Нанси Кинг и Джей Рубенщайн, са напуснали подразделението за търговия със суровини на Morgan Stanley заради това, че за използвали лични приложения за комуникация за служебни цели, информира FT.

Други трейдъри от подразделението за търговия със суровини на Morgan Stanley пък са получили предупреждения за употребата на чат приложения, според запознат източник. Други банки, като Credit Suisse и HSBC, също уволниха банкери, замесени в скандала.

Morgan Stanley беше сред банките, засегнати най-сериозно от разследването, като през миналата година компанията се съгласи да плати 200 млн. долара глоба на щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC) и на Комисията по търговия със стокови фючърси.

От Morgan Stanley сега провеждат обучения на служителите, разяснявайки сценарии, при които те би трябвало да прехвърлят разговорите в личните си устройства към официални канали за комуникация, като служебната електронна поща.

Това може да включва на пръв поглед безобидни разговори, като размяна на съобщения за времето и мястото на среща.

От групата са предупредили служителите, че тези привидно тривиални съобщения често водят до по-съществени дискусии, казва човек, запознат с обучителните програми на банката.

Много банки вече изискват служителите да правят снимки на свързани с работата им съобщения на техните лични устройства и да ги изпращат към отделите, следящи за спазване на нормативната база, където да бъдат съхранявани.