Заплатите в Националната баскетболна асоциация (НБА) отчитат ръст до най-високата си стойност в историята.

Днес най-добрите баскетболисти печелят годишно в пъти повече от това, което са получавали спортистите преди 10 или 20 години.

Отборите днес разполагат със 123 млн. долара, а след годината сумата ще нарасне до 134 млн. долара. Заплатите над нея се облагат с допълнителни данъци. 

Кои са най-добре печелещите играчи в историята на лигата?

 Справка на Insider сочи, че общо 18 от баскетболистите са преминали границата от спечелени 200 млн. долара в своята кариера.

Сред тях са ДеМар ДеРоузън (Чикаго, 201.7 млн. долара), Гордън Хейуърд (Шарлът, 206.8 млн. долара), ЛаМаркъс Олдридж, който в момента е свободен агент (213 млн. долара), Кайл Лаури (Маями, 217 млн. долара), Пол Джордж (Лос Анджелис Клипърс, 217.1 млн. долара), Майк Конли (Юта, 227 млн. долара), Джон Уол (Лос Анджелис Клипърс, 229 млн. долара) и Кевин Лав (Кливлънд, 235 млн. долара).

Десетата позиция се заема от Ал Хорфорт (239 млн. долара), който на 36-годишна възраст продължава да се състезава за Бостън.

Девети е Дуайт Хауърд, който спечели 245 млн. долара в кариерата си и днес играе в Тайланд. Пред него са една от най-големите звезди днес Стеф Къри (Голдън Стейт, 254.7 млн. долара) и двата свободни агенти - Блейк Грифин (255.7 млн. долара) и Кармело Антъни (262.5 млн. долара).

Петото място е за Джеймс Хардън (Филаделфия, 268.6 млн. долара), който в началото на сезона се отказа от 15 млн. долара, за да даде възможност на тима си да привлече по-качествени играчи.

Днес Ръсел Уестбрук е един от най-добре платените играчи в лигата. Рекордьорът по трипъл-дабли (повече от 10 точки, борси и асистенции) ще получи 47 млн. долара този сезон, който му е последен от договора му за 5 години и 206 млн. долара.

Челната тройка на най-добре печелещите в НБА се заема от Кевин Дюрант (Бруклин, 306 млн. долара), Крис Пол (Финикс, 330 млн. долара) и Леброн Джеймс (387.3 млн. долара).

Кралят, както често наричат Джеймс, в началото на сезона подписа договор за 2 години и 97 млн. долара с Лос Анджелис Лейкърс.

Още през следващата година класацията по всяка вероятност ще претърпи сериозно изменение.

Вече се появи информация, че звездата на Бруклин Кайри Ървинг, който е в последната година на своя договор за 134 млн. долара, е поискал 200 млн. долара от тима си, за да продължи да играе за Нетс.