Тя е преживяла ужасите на две световни войни, една гражданска война и две глобални пандемии.

Днес родената в САЩ Мария Браняс Морера е обявена за най-възрастния човек в света от Световните рекорди на Гинес след смъртта на френската монахиня сестра Андре по-рано този месец на 118 години.

Морера прекарва последните 22 години в старчески дом в испанския регион Каталуния, но е родена преди почти 116 години на хиляди километри в Сан Франциско.

Нейното раждане на 4 март 1907 г. идва по-малко от четири години, след като братя Райт правят първия си полет и две години преди дори да започне строителството на злополучния Титаник.

Въпреки че остават само седмици до 116-ия й рожден ден, Морера може да използва Twitter – с малко помощ от дъщеря си, за да комуникира с хилядите си последователи.

„Аз съм стара, много стара, но не съм идиот“, гласи нейната биография в Twitter, цитирана от CNN.

Морера е родена година, след като родителите й емигрират в САЩ. Осем години по-късно семейството се връща, но пътуването се оказва коварно.

Бащата на Морера умира от белодробна туберкулоза към края на трансатлантическото пътуване, а тя трайно губи слуха на едното си ухо след падане.

Семейството пристига в Барселона по време на Първата световна война, а животът на Морера обхваща Испанската гражданска война и Втората световна война.

Смята се, че тя е сред най-възрастните хора, възстановили се от COVID-19, след като дава положителен тест за вируса през май 2020 г.

В поредица от туитове на каталонски в събота Морера, която има три деца, 11 внуци и 13 правнуци, казва, че е „изненадана и благодарна“ за интереса, предизвикан от новия й статус на най-възрастен човек в света.

Тя допълва, че последните няколко дни са били „ стресиращо” и няма да дава повече интервюта. „Имам нужда от мир и спокойствие. Живея в Tura Residence от 22 години и не искам ежедневието на обитателите или персонала, който се грижи за нас, да се промени.“

Титлата „най-възрастен човек, живял някога“ принадлежи на Жана Луиз Калман. Родена на 21 февруари 1875 г., нейният живот продължава 122 години и 164 дни, според Рекордите на Гинес.