Най-голямата колекция от видеоигри в света струва колосалните 2.1 милиона долара. Собственикът й обаче настоява, че не е приключил и планира да надгради скъпото си хоби.

45-годишният Антонио Ромеро Монтейро от Тексас подобри световния рекорд на Гинес за най-голямата колекция от видеоигри, съобщава Daily Mail.

Запаленият геймър, началото на чиято мултимилионна колекция е сложено през 1987 г., когато той е само на 10 години, е събрал колосалните 24 268 видеозаглавия.

Сега Монтейро държи няколко рекорда: за най-голяма колекция от артикули на Xbox; най-голяма колекция от артикули на Sega; най-голяма колекция от артикули на Nintendo; най-голяма колекция от артикули на PlayStation и най-голяма колекция от видеоигри като цяло.

Откакто купува първата си игра Sega Genesis преди повече от 30 години, неговата процъфтяваща колекция се разширява, за да запълни цяла стая, щателно организирана по игрова конзола и след това по азбучен ред.

Колекцията включва широка гама от игри, но също така и куп аксесоари, които вървят с различните конзоли.

„Виждам видеоигрите като форма на изкуство, където креативността и разказването на истории разкриват неограничени възможности. Всяко поколение конзоли дава допълнителен потенциал за реализиране на творчество и споделяне на безгранични истории, предизвикателства и опит.

Някои от най-ценните ми спомени включват видеоигрите и техните преживявания със семейството и приятелите,“ казва Монтейро.

Неговият "рай за геймърите" съдържа всичко - от първите конзоли за игри Nintendo до най-новите версии на видеоигри. Но заради огромното им количество дори Монтейро не е имал шанс да играе всички.

Началото на колекцията му е сложено заради любовта му да играе видеоигри, но скоро се превръща в основното му хоби. Любимата игра на Монтейро е Super Castlevania IV. Той добавя: „Имам много мили детски спомени от нея.“

За да поддържа колекцията си в изряден вид, мъжът използва приложение, което каталогизира всяка игра, която притежава, както и персонализирана база данни, за да сравнява тези, които вече има с липсващите от колекцията му.

Някои от най-редките попълнения той открива в интернет. Понякога му отнема години да намери добро копие на поносима цена.

 „В момента работя върху завършването на моята колекция Nintendo DS и стигнах до последните 98 игри от над 1500 в нея. Тя съдържа две доста трудни за откриване на достъпна цена игри, но постоянството и търпението са задължителни за всеки колекционер,“ казва Монтейро.

За да поддържа формата по-старите игри, той измисля методи за консервиране, като например контрол на климата в помещението за съхранение.

Въпреки мащабите на колекцията му, мъжът успява да я запази в тайна от повечето си приятели и семейство, които са изненадани от рекордите, тъй като не подозират за хобито му.

Монтейро за първи път поставя световен рекорд със своята колекция от видеоигри през 2019 г., когато притежава 20 193. През последните две години колекцията му нараства с повече от 4000 игри.