Наскоро открита зелена комета ще мине покрай Земята за първи път от 50 000 години.

За последен път тя е била видима на нощното небе през Каменната ера, съобщава CNN.

Открита от астрономи на 2 март 2022 г., кометата се приближи най-много до Слънцето на 12 януари, според НАСА.

Наречена C/2022 E3 (ZTF), нейната орбита минава през външните части на Слънчевата система. Поради това е нужно много време и изминаване на дълъг път, за да се появи отново покрай Земята.

Леденият небесен обект ще се намира най-близо до планетата ни между 1 и 2 февруари - на около 42 милиона километра до 44 милиона километра, според EarthSky.

Дори по време на най-близкия си подход, кометата обаче ще бъде на повече от 100 пъти разстоянието между Луната и Земята.

Когато небесното тяло се приближи до планетата ни, тя ще представлява слабо забележимо зелено петно близо до ярката звезда Поларис, наричана още Полярна звезда. Кометите отразяват различни цветове на светлината поради текущата им позиция в орбита и химически състав.

Рано сутрин, след като Луната залезе, е най-оптималното време за наблюдение на кометата за разположените в Северното полукълбо. Космическият обект ще бъде по-трудно видим за обитателите на Южното полукълбо.

В зависимост от яркостта си, C/2022 E3 (ZTF) може дори да се види с невъоръжено око при тъмно небе, но бинокъл или телескоп ще я направят по-лесна за наблюдение.

Кометата се различава от звездите по нейната опашка от прах и енергизирани частици, както и по светещата зелена кома (облак от космически прах, лед и газове, които обгръщат ядрото на кометата) около нея.

Комата е обвивка, която се образува около комета, когато тя минава близо до Слънцето, карайки нейния лед да се превръща директно в газ. Заради това кометата изглежда размита, когато се наблюдава през телескоп.

След като премине покрай Земята, C/2022 E3 (ZTF) ще бъде най-близо до Марс на 10 февруари, според EarthSky.

Ако облаци или лошо време попречат на наблюдението й, The Virtual Telescope Project ще предава на живо преминаването на кометата в небето над Рим.