Google тества нов чатбот с изкуствен интелект, който има потенциал в бъдеще да бъде интегриран в търсачката на компанията, съобщава CNBC.  

Компанията работи върху проект в своя отдел за облачни технологии, наречен Atlas, като основната цел е крайният продукт да бъде директна конкуренция на ChatGPT.

Чатботът на базирания в Сан Франциско стартъп OpenAI, който се ползва с финансовата подкрепа на Microsoft, се превърна в истински хит след дебюта си в края на 2022 г.  

В Google не крият притесненията си, че платформата може да се превърне в директна заплаха за техния бизнес. Точно по тази причина компанията тества собствен чат бот, наречен Apprentice Bard, като в момента нейните служители са натоварени със задачата да задават въпроси и да получават подробни отговори, подобно на ChatGPT.

Друг отдел на интернет гиганта пък тества нов дизайн на онлайн търсачката, който също да може да се използва под формата на въпроси и отговори.

Директорът на отдела за изкуствен интелект на Google Джеф Дийн отправи предупреждение към служителите, че компанията поема много голям риск за репутацията си в случай на предоставяне на грешна информация и, следователно, би трябвало да действа по-консервативно, в сравнение с един малък стартъп.

Въпреки това, и той, и изпълнителният директор Сундар Пичай отдавна подготвят обществеността и акционерите на Google, че скоро компанията може да пусне на пазара продукт, подобен на ChatGPT. 

Основният бизнес на Google е търсенето в интернет и компанията отдавна се рекламира като пионер в областта на изкуствения интелект. 

Чатботът Apprentice Bard използва технологията за разговор на Google LaMDA - езиков модел за дигитални приложения. Той изглежда подобно на ChatGPT - потребителите могат да въведат въпрос в диалогов прозорец и да получат текстов отговор, след което да дадат обратна връзка за него.

Очаква се отговорите на Apprentice Bard да включват и скорошни събития - функция, която ChatGPT все още няма, тъй като "познанията" му са ограничени до периода преди 2021 г. 

В Google се тества и алтернативна начална страница на търсачката, която ще може да използва форма за въпроси и отговори. Тя ще предлага пет различни предварително зададени потенциални въпроси, поставени директно под основната лента за търсене, заменяйки текущата лента „Чувствам се късметлия“.

Освен това на началната страница ще има и малко лого за чат в най-десния край на лентата за търсене.

Когато се въведе въпрос, резултатите от търсенето ще показват сиво балонче директно под лентата за търсене, което ще съдържа "по-човешки" отговори, в сравнение с типичните резултати от търсенето, подредени под формата на линкове. 

Непосредствено под резултатите страницата ще предлага и няколко последващи въпроса, свързани с първия. 

„Ние отдавна сме фокусирани върху разработването и внедряването на изкуствен интелект, за да подобрим живота на хората. Вярваме, че AI е основополагаща и трансформираща технология, която е невероятно полезна за хората, фирмите и общностите.

Но, както повеляват нашите принципи за AI, трябва да вземем предвид по-широките обществени въздействия, които тези иновации могат да имат.

Продължаваме да тестваме нашата AI технология вътрешно, за да се уверим, че е полезна и безопасна, и очакваме скоро да споделим повече за нея", се посочва в съобщение на компанията, цитирано от CNBC.