Модерни надлези и подлези за автомобили се изграждат по трасето на железопътната линия Пловдив-Бургас.

Целта е да няма пресечна точка между влакове и коли, за да се избегнат и катастрофите.

Съоръженията се изграждат с европейски средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020) по Проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2".

Министерство на транспорта и съобщенията

Инвестицията за подлезите и надлезите е на обща стойност около 114 млн. лв.

С увеличаването на скоростта на движение по железния път се увеличават и опасностите при пресичанията на едно ниво, коментира за Дарик радио инж. Иван Бакалски от Национална компания „Железопътна инфраструктура", който е ръководител на проект „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2".

Затова, благодарение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура", по линията Пловдив-Бургас се изграждат надлези за автомобили с цел безопасно пресичане.

Министерство на транспорта и съобщенията

По трасето Пловдив-Бургас има 43 прелеза, като по-голямата част от тях ще бъде премахната. На тяхно място ще бъдат изградени надлези и подлези.

Стойността на надлезите, които ще заменят прелезите, е около 95 млн. лв. без ДДС, посочи инж. Бакалски и обясни, че съоръженията са продължение на пътищата, пресичащи железопътните линии.

Той подчерта, че най-голямата полза от изграждането на тези съоръжения е свеждането до минимум на риска от инциденти между влакове и пътни превозни средства.

Инж. Бакалски бе категоричен, че дори да бъде опазен и един човешки живот, инвестицията ще си е заслужавала.