Британският петролен гигант Shell обяви най-голямата годишна печалба в историята си, дължаща се на нарасналите цени на изкопаемите горива и голямото търсене след инвазията на Русия в Украйна.

От Shell отчитат 39.9 млрд. долара печалба за 2022 г. За сравнение,предишната най-голяма печалба на компанията е в размер на 28.4 млрд. долара през 2008 г. Положителният резултат на Shell за 2021 г. е 19.29 млрд. долара.

За последното тримесечие на 2022 г. Shell отчита печалба в размер на 9.8 млрд. долара.

От компанията обявиха и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 4 млрд. долара, която се очаква да бъде допълнена от резултатите за първото тримесечие на 2023 г., както и 15% увеличение на дивидента на акция за четвъртото тримесечие.

От Shell обявиха, че капиталовите разходи на компанията за 2023 г. се очаква да бъдат между 23 и 27 млрд. долара.

Финансовите резултати идват след историческите печалби на големите щатски петролни компании Exxon Mobil и Chevron, като най-големите западни петролни и газови компании се очаква да генерират общи печалби в размер на близо 200 млрд. долара за годината, според данни на Refinitiv.

Огромните печалби на индустрията доведоха до възобновяването на критиките и призивите за допълнителен данък върху печалбите.

По-рано през седмицата щатският петролен гигант Exxon Mobil обяви рекордните 56 млрд. долара печалба за 2022 г., докато положителният резултат на Chevron за миналата година възлиза на 36.5 млрд. долара.

Британската BP се очаква да обяви своите резултати на 7 февруари, а ден по-късно това ще направи и френската TotalEnergies.