Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell Plc, TotalEnergies SE и BP Plc се очаква да отчетат съвкупна печалба от близо 200 млрд. долара за миналата година.

Петте най-големи компании от петролния сектор ще обявят годишните си резултати в следващите дни.

Според данни на Bloomberg, те ще отчетат печалба от 198.7 млрд. долара, което с с 50% повече от предходната рекордна стойност, записана преди десетилетие.

Цунамито от пари, генерирани от петролните компании, означава, че те ще увеличат дивидентите си и ще обявят процедури по обратни изкупувания на собствени акции.

Chevron ще обяви резултатите си първа от петте компании. Петролният гигант вече съобщи, че планира обратно изкупуване на собствени акции за 75 млрд. долара. Предходната процедура по обратно изкупуване започна в началото на 2019 г. и ще продължи до края на март 2023 г.

От Chevron заявиха пред акционерите си, че ще увеличат дивидента за четвъртото тримесечие с 6% - до 1.51 долара на акция.

Акциите на Chevron добавиха над 50% към пазарната си оценка през 2022 г.

Книжата на петте най-големи петролни компании отчитат ръст от поне 18% след началото на руската инвазия в Украйна, на фона на понижение от 11% в цената на американския суров петрол.

Десетте най-добре представили се компании в S&P500 са от петролния сектор. Най-добре от всички се представя Exxon, който поскъпва с над 80%.

Петролните компании са генерирали около 10% от съвкупните печалби на включените в индекса S&P500 дружества.