Широкият борсов индекс Уолстрийт S&P 500 се повиши до най-високото си ниво от 19 август насам по време на сесията в четвъртък, а технологичният Nasdaq приключи търговията на четиримесечен връх. 

И двата индикатора получиха тласък от компанията майка на Facebook - Meta Platforms Inc, след като акциите ѝ скочиха с над 23%. Това беше най-големият дневен процентен ръст за книжата на компанията от 25 юли 2013 г. насам.

Причина за оптимизма на инвеститорите бяха тримесечните финансови резултати и съобщението за обратно изкупуване на акции за 40 милиарда долара.

Това помогна на сектора на комуникационните услуги в рамките на S&P да скочи с 6.74%, което е най-големият дневен процентен ръст от 13 март 2020 г. насам. 

След като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта в сряда и коментарите на председателя на централната банка Джеръм Пауъл, който призна, че процесът на "дезинфлация" може вече да е започнал, пазарите скочиха.

Междувременно, в четвъртък Европейската централна банка и Банката на Англия увеличиха лихвените проценти с по 50 базисни пункта.

Английските централни банкери сигнализираха, че тенденцията започва се обръща срещу инфлацията, а ЕЦБ посочи, че на хоризонта предстои поне още едно повишение.

На валутните пазари еврото и британският паунд се понижават спрямо долара в сутрешната търговия в петък. Изтривайки част от загубите, регистрирани по-рано през седмицата, щатският долар засили позициите си спрямо повечето водещи валути. 

Доларовият индекс, който следи представянето на "зелените пари" спрямо кошница от шест парични единици, добави 0.02% до 101.81 пункта, отдалечавайки се от деветмесечното дъно на ниво от 100.80 пункта, достигнато в сряда.

Британският паунд тази сутрин се търгува на ниво от 1.2220 спрямо долара, след като падна с 1.2% в предходната сесия - най-големият му дневен спад от месец насам.

Еврото се понижи с 0.12% до 1.0897 долара, след спада от 0.7% в четвъртък, като към момента се разменя за 1.0896 спрямо долара. 

Цената на петрола остана стабилна, като се насочва към втора поредна седмица на спад. Пазарът очакваше допълнителни признаци за възстановяване на търсенето на гориво в Китай, за да компенсира задаващите се спадове в други големи икономики.

До момента обаче индикациите за подобно развитие не са особено окуражаващи. 

Фючърсите на суровия петрол от сорта брент паднаха с 0.2% в сутрешните часове до 82.01 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол отчитат понижение от 0.3 на сто до 75.71 долара.

От началото на тази седмица и двата сорта се понижават с повече от 5%.