Археолози откриха множество скъпоценни камъни в канала на римска баня, близо до стената на Адриан в Карлайл, Англия. Предполага се, че скъпоценностите са на възраст от 2000 години. 

30-те гравирани камъка вероятно са изпаднали от пръстените на къпещите се, съобщава The Guardian.

Според археолога Франк Гиеко, ръководил разкопките, "камъните вероятно са падали от пръстените на ползващите ваните. Обикновено те се закрепвали за пръстените с растително лепило и в горещата баня с висока влажност на въздуха просто са изпадали от бижутата".

Откритите камъни в канала на банята са миниатюрни - най-малкият е с диаметър около 5 милиметра, докато най-големият е 16 мм. „Майсторството, с което са гравирани римските бижута, е изключително“, казва още Гиеко.

По време на разкопките археолозите открили аметист, изобразяващ римската богиня Венера, държаща или цвете, или огледало, както и парче яспис, гравирано със сатир, който се излежава вяло върху легло от скали.

"Подобни бижута не се намират в римските обекти с нисък статус. Те не са нещо, което биха носили бедните“, коментира археологът. 

По думите му, къпещите се най-вероятно не са имали представа, че са загубили скъпоценните си украшения в банята. Вероятно много от тях биха сметнали, че изчезването е резултат от кражба, тъй като подобни престъпления били широко разпространени. 

В много от римските бани в Англия са намерени т. нар. „плочи с проклятия“, които пожелават различни мрачни възмездия на извършителите на такива престъпни деяния.

Една такава плоча гласи, че „докато някой, независимо дали е роб или свободен, мълчи или знае нещо за това, той може да бъде прокълнат с кръв, очи и всеки крайник и дори всички черва да бъдат изядени, ако е откраднал пръстена."

В допълнение към инкрустираните скъпоценни камъни, археолозите открили в канала на банята 40 женски фиби и 35 стъклени мъниста.