Цената на петрола се повиши за втора поредна сесия във вторник, подкрепена от оптимизма за възстановяване на търсенето от страна на Китай и опасенията относно доставките, след затварянето на един от големите експортни терминали след земетресението в Турция.

Фючърсите на петрола от сорта брент бележат ръст от около процент до 81.81 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол добавиха 1.1% към стойността си в сутрешната търговия до 74.93 долара за барел.

Международната агенция по енергетика очаква половината от ръста на глобалното търсене на петрол тази година да дойде от Китай. Според експертите на институцията, търсенето на реактивно гориво нараства с най-силни темпове към момента.

Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, повиши цените на суровия петрол за азиатските купувачи за първи път от шест месеца насам, на фона на очакванията за възстановяване на търсенето на петрол, особено от Китай.

Операциите на турския терминал за износ на петрол в Джейхан, който е с капацитет от 1 милион барела на ден, бяха спрени след силното земетресение, ударило региона. Терминалът изнася азерски суров петрол за международните пазари. 

На Уолстрийт в първата борсова сесия за седмицата преобладаваха негативните настроения. Широкият индекс S&P 500 отстъпи с 0.6%, Dow Jones Industrial Average регистрира спад от 0.1 на сто, а Nasdaq Composite се понижи с около процент.

На валутните пазари щатският долар тази сутрин прекъсна възходящото си движение, но остава близо до най-високите си нива за последния месец. Към момента еврото се търгува на ниво от 1.0739 спрямо "зелените пари". 

Биткойнът добави 0.5% към стойността си за последните 24 часа до ниво от 22 930 долара за брой.