До края на това десетилетие вероятно ще бъде пуснат подкрепен от държавата дигитален паунд, смятат от британското министерство на финансите и Централната банка на Анлия.

И двете институции искат да се уверят, че обществото има достъп до сигурни пари, които са лесни за използване в дигиталната ера.

Британският министър на финансите Джереми Хънт заяви, че дигиталната валута на централната банка би могла да бъде нов "доверен и достъпен" начин за плащане.

Тя обаче няма да бъде създадена поне до 2025 г.

"Първо искаме да проучим какво е възможно, като във всеки един момент гарантираме, че защитаваме финансовата стабилност," заяви Хънт.

Министерството на финансите и Централната банка на Англия започват официални консултации за дигиталната валута днес.

Криптовалутите не са подкрепени от централна банка и могат да поскъпват или поевтиняват много бързо.

Въпреки че може да се базира на технология, подобна на тези на криптовалутите, като биткойн и етер, дигиталният паунд, който ще бъде емитиран от Централната банка на Англия, няма да бъде толкова волатилен.

Десет дигитални паунда винаги ще струват толкова, колкото 10 паунда в брой, посочват от министерството на финансите. Въпреки това, почиващите в чужбина знаят, че стойността на паунда се мени спрямо другите валути.

Настоящият британският премиер Риши Сунак е помолил през 2021 г., в ролята си на министър на финансите, Централната банка на Англия да прегледа възможностите за подкрепа на дигиталната валута.

А през октомври 2022 г. икономическият секретар на Министерството на финансите Андрю Грифит предупреди, че продължителното забавяне би могло да създаде проблеми за икономиката.