Когато Кевин Ким прекъсва висшето си образование на 21-годишна възраст, за да стане предприемач, това изглежда като много рискован ход. 

“Майка ми поплака малко,” казва 33-годишният днес Ким. 

Неговата увереност обаче се оказва основателна. Той тъкмо е продал първата си компания, основана на 18-годишна възраст, за “шестцифрена сума”.

Това не е никак малко, като се има предвид, че започва с начален капитал от 2 000 долара, спестени от работа на непълен работен ден.

Неговата компания за електронна търговия внася улично облекло от Южна Корея и го продава из цяла Северна Америка, разказва той пред CNBC.

“След като продадох първата си компания, за мен беше лесно да реша,” казва Ким, който емигрира от Южна Корея в Канада, когато е на 11 г.  “Нямаше визия. Бях студент по строително инженерство, но исках да създавам услуги и продукти за различни аудитории.”

Ким прекарва близо 10 години, създавайки дигитални продукти за други стартъп компании, преди да стартира сам през 2020 г. със Stadium Live - приложение в метавселената за почитатели на спорта. 

То позволява на потребителите да персонализират собствените си аватари, да купуват дигитални колекционерски артикули, да се събират с други фенове във виртуални стаи, да участват в интерактивни спортни лайвстриймове или да играят мини игри.

Стартъп компанията досега е набрала 13 млн. долара финансиране, като сред инвеститорите са компанията на звездата от НБА Кевин Дюрант 35 Ventures, Origins Fund на световния шампион по футбол с Франция Блейз Матюиди и Dapper Labs Ventures.

Ето какви са трите съвета на Ким за управлението на успешна компания:

1. Подходящ за основателя пазар 

Често срещана практика е предприемачите да отдават успеха на своите стартъп компании на подходящия за пазара продукт. 

За Ким обаче нещо, което той нарича “подходящ за основателя пазар”, е дори още по-важно. Това означава, че основателят изпитва истинска страст към това, което изгражда.

“Създаването на подходящ за пазара продукт е наистина трудно и отнема години. Трябва да се запитате наистина ли харесвате това, което правите? Харесва ли ви наистина тази индустрия? Представяте ли си се да градите нещо около това в продължение на 10 години?”

Ким казва, че винаги е знаел, че иска да създава продукти, свързани с четирите сфери, от които той се интересува — спорт, игри, музика и мода.

“Познавам основатели, които създадоха стартъп за счетоводството, но те дори не харесваха тази сфера,” казва Ким. “Те влязоха в бизнеса и направиха пари, но прегоряха по-бързо от други основатели, които харесват пазара, на който развиват дейност.”

2. Запълване на празнина 

Въпреки всичко, подходящият за пазара продукт все още е от съществена важност за успеха на един бизнес, казва Ким. “Без успешен продукт на пазара няма да можете да оцелеете като бизнес, тъй като няма да има реално търсене и предлагане между вашия продукт и аудиторията.” 

Задоволяването на нуждите на потребителите дава възможност на компаниите на Ким да постигат успехи. Всъщност, той започва първия си бизнес в сферата на електронната търговия, защото иска да намира дрехи, които подхождат на неговия “стил и размер.” 

“По онова време нямаше как да направя това с марките в САЩ и Канада,” казва Ким. “Всичко започна наистина като лично хоби и необходимост. Скоро след това видях, че и други хора имат същата нужда.”

Това важи и за Stadium Live. Ким забелязва, че спортната индустрия се концентрира върху изграждането на продукти за ограничена група от “милениали или по-възрастни фенове.”

“Виждах, че те се фокусират върху едноизмерно съдържание и изграждане на продукти, насочени към спортните залози. Това беше интересна възможност за мен да погледна към следващото поколение фенове и да помисля: кой създава нещо за тези фенове?’” казва Ким. 

“Те все още не разполагаха с пари, консумираха спорта по напълно различен начин, искаха да си общуват с други хора в общността и искаха нещо ново.”

Идеята на Ким изглежда се отплаща — Stadium Live натрупва 750 000 потребители, които “прекарват по повече от час на ден в платформата,” казват от компанията. Тя е оценявана на около 32 млн. долара. 

3. Не пренебрегвайте фирмената култура 

Ким смята, че задаването на силна визия и ценности за екипа е “абсолютно от съществено значение.”

“Защо талантливи хора да се присъединяват към вашата компания и да израстват с вас? Отговорът на този въпрос не може да бъде само продуктът, който създавате, а и компанията, и фирмената култура, които градите,” допълва той.

Важността на фирмената култура не може да бъде подценявана, подчертава Ким, ако човек иска да изгради “легендарна компания за дълъг период от време.”

Ким казва, че е виждал това лично, когато е бил петият служител на компания и е станал свидетел на това как броят на служителите се е увеличил до 50. Самата култура се трансформира всеки път, когато една компания удвои размера си, казва той. 

“Така че това е нещо, което трябва да зададете и по което да мислите отрано. Тъй като - стигнете ли до 10 души, вече е късно.”