Китайски град добави нови попълнения към полицейските си части – специално обучени катерици.  

Полицейското управление в Чонгкинг е включило към екипа си шест катерици, които ще помагат на кучетата в намирането на наркотици, пише Insider.

Видео, разпространено от китайската медия People's Daily, показва как катериците са тренирани в предходните месеци.От полицейското управление в града казаха пред изданието, че катериците са малки и гъвкави, което им позволява да претърсват и най-малките пространства в складовете, които кучетата не могат да достигнат.

Животните са обучени да използват ноктите си, за да предупредят полицаите, ако открият наркотици.

“Катериците имат остро обоняние, което може много да помогне в работата ни“, казва Ин Джин, който е ръководител на отдела, занимаващ се с обучението им.

По думите му, в бъдеще програмата може да обхване и други видове животни в борбата срещу наркотиците.

Китай следва политика на нулева толерантност към наркотиците.

Специално обучените катерици в Китай са първите по рода си, които ще откриват наркотици. През последните години има и други животни, различни от кучетата, които са обучавани да откриват експлозиви.

Миналата година Пентагона подкрепи проект, които ще използва пчели за откриването на бомби. В Камбоджа пък бяха обучени плъхове, които да помагат на отрядите за обезвреждане на бомби да претърсват бивши минни полета.