Трима от всеки четирима европейци възнамеряват да предприемат пътуване през първите шест месеца на 2023 година. Това показва анкетата на Европейската комисия по пътуванията, която отчита нагласите за вътрешните пътувания и тези в рамките на Европейския съюз.

Повечето пътници (77%) възнамеряват да предприемат пътуване през първите 6 месеца на 2023 г. Това представлява рязко увеличение спрямо отчетените миналата година по същото време 16%. Пътуващите също показват нарастващо желание да пътуват извън собствената си страна, като 63% от респондентите сега твърдят, че предпочитат международни пътувания в рамките на Европа. Това представлява двуцифрен ръст от 13% само за една година.

Планираните бюджети за почивките и ваканциите обаче остават непроменени, което демонстрира решителността на европейците да пътуват въпреки финансовата несигурност. 37% от европейците все ще харчат между 1000 – 2000 евро на човек на пътуване за следващата си почивка, а 19% ще похарчат повече, надхвърляйки границата от 2000 евро.

„Последните данни показват, че пътуванията остават основен приоритет за европейците през първата половина на 2023 г. Това е добра новина, особено като се има предвид, че голяма част от планираните пътувания са в рамките на Европа. Тези тенденции рисуват обнадеждаваща картина за сектора през тази година и доказват неговата устойчивост пред глобалните икономически предизвикателства", коментира президентът на Европейската комисия по пътуванията Луис Араухо. 

По думите му, за да се възползва от доверието на потребителите и ранните резервации, индустрията трябва да следи отблизо и да предвиди промените в нуждите на потребителите и да адаптира своите оферти.

Проучването показва, че настоящият финансов климат остава сериозен проблем за пътуващите. Повишаването на разходите за пътуване тревожи 23% от европейците, докато други 18% казват, че личните им финанси и икономическото им положение се влошават.

Пътуващите отговарят на финансовите предизвикателства с проактивно и гъвкаво поведение при покупка. Европейците се ангажират с пътуванията си по-рано от преди година. 44% вече са резервирали изцяло или частично следващата си ваканция, което е 7% увеличение спрямо 2022 г. При избора на дестинация атрактивните оферти и изгодните сделки са от ключово значение.

Друга промяна в поведението е в навиците за харчене по време на пътувания. Повечето респонденти планират да намалят пазаруването си в дестинацията (18%), да резервират по-евтино настаняване (16%) и да изберат по-достъпни ресторанти (15%), за да се вместят в празничния си бюджет. Купуването на ол инклузив пакети и посещението на по-малко атракции с входна такса също влиза в плановете съответно на 12% и 10% от анкетираните.

Въпреки че разходите за енергия и стоките от първа необходимост като храна и облекло поскъпват, пътуването продължава да бъде с висок приоритет за европейците. То е единственият разход, който хората са готови да поддържат (59%) или да увеличат (16%) при днешните икономически условия. Всъщност 58% от анкетираните планират да пътуват поне два пъти, в страната или в чужбина, през следващите месеци.

Перспективите не са толкова добри за разходите на дребно за артикули като електроника и облекло, както и покупките за свободното време, концертите, заведения за хранене и спорта. По-малко от половината от анкетираните (47%) планират да похарчат същата сума в тези категории, докато само 8% смятат да увеличат разходите си.