Инвестицията по проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, финансиран по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020), е в размер на 810 милиона лева. 

Направлението ще бъде изцяло ремонтирано и оборудвано със съвременни и иновативни технологии. Пътниците ще се радват на комфорт и бързина на пътуването, като разстоянието от Пловдив до Бургас ще се взима за около 2 часа и половина. Очаква се проектът да бъде изцяло завършен най-късно до месец май 2024 г., съобщават от Министерството на транспорта. 

Железопътната линия Пловдив-Бургас е част от Европейския транспортен коридор „Ориент/Източносредиземноморски“, обясни пред Дарик радио инж. Иван Бакалски от Национална компания Железопътна инфраструктура. Той е и ръководител на Проекта „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“.

По оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ в момента се извършва рехабилитацията на железопътния участък Пловдив-Бургас, която има национално значение. А самият проект за рехабилитация на трасето е един от големите за Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

dbr.bg-image

Телекомуникационните връзки също се изграждат на по-високо дигитално ниво.

Другият компонент от проекта е изграждането на надлези и подлези за автомобили за безопасно пресичане на железопътните линии. Преминаването е на две нива и е с цел избягването на конфликтните точки между влаковете и автомобилите. Инж. Бакалски уточни, че най-основното за проекта е рехабилитацията на железопътните участъци.

По проекта се модернизират и системите за оповестяване на пътниците по трасето, както и се осигурява по-лесен достъп за хората с увреждания до този вид транспорт.

dbr.bg-image

Инж. Бакалски отчете, че по време на изпълнението на проекта е имало доста предизвикателства, но успокои, че държавата е взела мерки, за да бъде компенсирано поскъпването на материалите и в момента проектите се изпълняват качествено и с добро темпо. По думите му, ползите от проекта са повече комфорт за пътниците и бързина на придвижването.

Рехабилитацията на железопътната линия Пловдив-Бургас има голямо икономическдо значение и се превръща в сериозна алтернатива на автомобилния транспорт.