Два пъти поскъпва почивката на море у нас и в чужбина от май до юли. Ако в началото на сезона нощувката на човек в хотел 5 звезди, олинклузив, на нашето море струва около 60-80 лева, то в пика – юли и август, цените скачат над 200 лева, показа проверка на darik.bg в офертите за лято 2023 г. 

В по-евтините дестинации по Южното Черноморие като Ахтопол например, в хотел с басейн и олинклузив, за май-юни цените тръгват от 85 лева. В пика на сезона обаче нощувката на човек не пада под 150 лева. В Приморско стая за двама се предлага по 175 лева в началото на сезона, а през юли вече трябва да платите 355 лева. Почитателите на Созопол, ако искат да почиват по това време, трябва да си приготвят по 186 лева на човек за хотел 5 звезди, олинклузив.

По на север цените също се вдигат двойно. В Несебър може да почивате в подобен хотел срещу 80 лева на ден на човек, но през май, а от средата на юли цената вече е 215 лева. Близки цени държат хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци, където почивката ще ви струва по 134 лева за стая за двама през май-юни и 265 лева през юли-август. За хотел на първа линия в Албена искат по 72 лева за престой в началото на лятото, а от средата на юли нощувката вече струва 180 лева.

Двойно скача цената на нощувката и в чужбина. В Анталия например 7 дни с включен транспорт излизат 940 лева на човек през май и юни, а в пика на сезона цената е 1900 лева.

Хотелите вече са обявили и намаленията за ранни резервации. Най-големите отстъпки – 20-25 на сто, дават, ако платите до края на февруари. След това намалението пада до 10-15%, но и то важи най-късно, ако платите до края на март. Внимавайте в офертите дали не трябва да доплащате за паркинг, климатик или домашен любимец, ако го водите с вас. В част от офертите се посочва, че има безплатен паркинг, но той се ползва до изчерпване на капацитета му, а иначе има платен като на ден таксата тръгва от 10 лева и стига до 20 лева. Сериозни суми искат в някои хотели за домашни любимци, като таксата може да стигне до 50 лева на ден.

Евростат: Пицата в България е поскъпнала с 37%, а в Италия едва с 10%

Тази година цените на хотелите са с 25% по-високи от миналата, обясни за darik.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. „Ако искате да ползвате абсолютно същото, което сте ползвали през 2022 година – същото легло, същата стая, да, тя ще бъде с около 25% по-скъпа. Това поскъпване ще се отрази не само на нощувките, но и на заведенията по морето. Но ако погледнете и пенсията ви се е увеличила, и заплатата ви се е увеличила. Така че нещата се балансират“, посочи Драганов.

По думите му хората имат голям избор къде да почиват. „Има квартири, които се предлагат по 45-50 лева, и такива по 80 лева за стая. Има и хотели, които предлагат оферти по 1000 – 2000 и дори по 10 0000 лева и т. н. Сега има цялото ветрило, достатъчно е да влезете, в която и да е търсачка, и да зададете условията си“, допълни той.

Ще има ли чужди туристи? 

Експертът очаква силен летен сезон. „Той ще повтори миналогодишния, който беше много спокоен и успешен. И ще го надмине, защото все пак миналата година нямаше този обем на чартърни полети, който очакваме през тази. Това са чартъри с туристи, които традиционно идваха в предпандемичните години. Тогава надхвърляхме 2 милиона чуждестранни посетители за месеците юли и август, а септември достигахме до 1,8 милиона туристи. Така че очакваме значителни обеми чужди туристи това лято. И също така много интензивни пътувания на българи в България“, каза експертът.

От чужденците, които идват тук, 36% са чули, че България е чудесна страна, от приятели. Само 4% са чели печатна реклама. 38% са тези, които идват за пореден път. „Имаме германци, англичани, които 20 поредни години, включително и по време на пандемията, идват в България и много им харесва“, уточни Драганов.

И прогнозира, че ще дойдат най-малко 50 000 руснаци – най-вече тези, които имат имоти у нас, женени са за българи или имат бизнес тук. Но няма да има чартърни туристи, които идват за туризъм така, както ходят в Турция. В Турция ще отидат около 3,5 милиона руснаци. Земетресението малко ще повлияе на числата, но засега няма отказ от пътувания по летни програми за Турция. „Най-много чужди туристи у нас очакваме от съседните държави – както казваме над милион българи отиват в Гърция, така и над 1 милион гърци идват у нас. На първо място са румънците - до 2 милиона души, след това са сърби, македонци, турци. От по-далечни дестинации идват туристи от Полша, Словакия, Великобритания, Германия. Извън ЕС имаме много туристи от Израел. У нас пристигат туристи от 195 държави“, отчете експертът.

Световните цени на храните с исторически максимум през 2022 г.

Почивката в чужбина

По думите на Румен Драганов не само у нас, но и в чужбина цените това лято ще са по-високи. „Няма държава, в която да няма инфлация и цените да не са се качили. Но навсякъде се повишиха и доходите. Освен това диверсификацията на цените е огромна и няма как някой да се оплаче, че не му стигат парите. Едно и също нещо на разстояние от 50 метра във Венеция може да го ядете за 7 пъти по-висока цена, зависи в какво заведение влизате и от къде пазарувате. Ако си купите един хляб от магазина, той ще ви струва колкото в България“, обясни експертът.

Най-предпочитаните дестинации за пътувания навън за българите остават Гърция и Турция. „На първо място е Турция, защото там има и шопинг, лекарствата там са три пъти по-евтини, на пазара могат да се намерят продукти, чиито цени са три-четири пъти по-ниски от тези у нас. В Гърция няма такъв шопинг, има такъв в Сърбия – сирене, кашкавал, цигари. От Македония пък зареждат гориво, защото е по-евтино“, коментира Румен Драганов.

Преизчисляват пенсиите на работещите пенсионери

Зимният сезон

Провали ли топлото време и липсата на сняг зимния сезон, питаме Румен Драганов. „Зимният сезон е топли минерални води в СПА хотелите. Така че няма как да го свързваме с има или няма сняг, защото хотелите с топли минерални води са навсякъде - и в планината, и по морето“, категоричен е той.

И добави, че през януари всички СПА хотели в България са били пълни на макс. „Това доведе и до много голям брой пътувания. В същото време зимните курорти произведоха изкуствен сняг, така че не можем да кажем, че сезонът е неуспешен или провален. Снегът, който наваля по-късно напълни и пистите и хотелите. До 6 януари имахме 98% заетост в Пампорово, 95% заетост в Банско, 96% - във Велинград. Като цяло в страната 85% беше средната заетост в седмицата между 22 декември и 6 януари, което е много висок процент. Освен това всички чартърни полети се изпълниха, чужденците дойдоха и може би щяхме да имаме повече чужденци, ако имаше сняг в планините, но трябва да кажем, че за януари очакваме около 550 000 чужденци да са влезли в страната, от тях около 60 000 са тези, които отиват за ски, а останалите са за други видове туризъм“, поясни Драганов.