Две от най-големите имотни агенции в страната представиха годишните си анализи. Според тях, през 2023 г. ще видим успокоение на пазара, промяна в търсенето, както и превишаване на предлагането над търсенето. Ето и по-важното от двете агенции:

Адрес Недвижими имоти

Успокояване на пазара след периода на рекордни ръстове и баланс между търсене и предлагане – това са основните тенденции, белязали пазара на жилища през 2022 година.

В София спадът в активността е между 15% и 20% в зависимост от района и вида строителство.

Днес на пазара имаме по един купувач на всеки продавач, спрямо трима купувачи на всеки продавач през 2019 г., констатират от агенцията.

С 25% растат цените в София на годишна база, сочат данните на имотната агенция. В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а в Морската столица скокът е с над 30%.

Двустайните жилища са по-търсената покупка през 2022 година. С такива имоти са 40% от сделките през отчетения период. Втори по популярност остават тристайните жилища – 31% от всички трансакции.

Процентът на сделките с инвестиционна цел през миналата година са съставлявали 30% от всички покупки.

Arco Real Estate

От агенцията посочват, че най-търсените имоти през последното тримесечие са двустайните, следвани от тристайните жилища. Спад в търсенето се наблюдава при търсенето на къщи.

Все повече популярност добива и строителството на луксозни къщи в комплекси от затворен тип в покрайнините на София и близките до нея населени места.

Основните идеи на този тип имоти са да дават усещане за свобода и близост до природата, съчетани със съвременния начин на живот и всички удобства, с които сме свикнали. Райони, в които е започнато строителство на такъв тип комплекси са Бояна, Гурмазово, Панчарево, Горни окол и др.

От агенцията очакват през 2023 г. да настъпи момент, в който предлагането ще надвишава търсенето на имоти.