Компания за електрически скутери е единствената, успяла да осъществи първично публично предлагане (IPO) на акции в Русия тази година.

Whoosh, която направи своя борсов дебют вчера, обяви, че е набрала 2.1 млрд. рубли (32.6 млн. долара) от листването, което й определя пазарна оценка от 20.6 млрд. рубли (320 млн. долара).

“За четири години се превърнахме от стартъп в лидер на руския пазар, превръщайки използването на електрически скутери в позната форма на транспорт,” се казва в изявление на главния изпълнителен директор на Whoosh Дмитри Чуйко.

Акциите на компанията обаче бяха пласирани в долната част на предварителния ценови диапазон. Whoosh е набрала по-малко от половината от сумата, в която се беше прицелила по-рано през месеца.

Единственият дебют на Московската фондова борса през 2022 г. и първият, откакто Русия нахлу в Украйна, показва колко трудна е станала пазарната среда за руските компании, откакто международните инвеститори напуснаха местните финансови пазари, а Западът наложи безпрецедентни санкции срещу страната.

Стотици западни компании - от петролни гиганти и технологични марки през автопроизводители, банки и вериги за бързо хранене, се изтеглиха от Русия през тази година.

Основният борсов индекс в страната отчита спад от 43% от началото на годината, докато спадът при щатския индекс S&P500 е 15%.

Миналата година в Русия е имало шест IPO-та, според данни на Dealogic.

Според Чуйко, Whoosh е била подкрепена от водещи руски инвестиционни фондове, които стоят зад повече от половината от набраните средства, както и от над 20 000 частни инвеститори.

Към края на септември Whoosh е разполагала с 82 000 скутера в 40 града в Русия и бившите съветски републики и е имала 11.2 милиона регистрирани потребители.