Повече от половината от водещите 1000 рекламодатели в Twitter са се оттеглили от платформата в първите седмици на януари.

Това показват данните на компанията за маркетингови анализи Pathmatics, цитирани от CNN. 

Отливът на рекламодатели се задълбочи след придобиването на компанията от Илон Мъск. Общо 625 от най-големите 1000 рекламодатели в Twitter, включително големи марки, като Coca-Cola, Unilever, Jeep, Wells Fargo и Merck, са изтеглили рекламните си бюджети.

Американската банка Wells Fargo обяви, че е „поставила на пауза" платената реклама в Twitter, но продължава да го използва като социален канал за комуникация с клиентите. 

В резултат на оттеглянето месечните приходи на социалната мрежа от нейните 1000 водещи рекламодатели са се сринали с над 60% в периода от началото на октомври миналата година до 25 януари тази година.

Спадът е от 127 милиона до малко над 48 милиона долара, според данните на Pathmatics.

Данните демонстрират резкия спад на някогашния рекламен бизнес на Twitter, който достигаше 4.5 милиарда долара.

След като Мъск завърши поглъщането на компанията в края на октомври, рекламодателите започнаха да се тревожат за безопасността и стабилността на платформата, имайки предвид плановете му да съкрати персонала и да смекчи политиките за модериране на съдържанието. 

В началото на ноември Мъск каза, че Twitter е отбелязал „огромен спад на приходите“.

Въпреки че рекламният бизнес на Twitter винаги е бил много по-малък от този на конкурентите платформи на Facebook и Google, той все пак генерира по-голямата част от приходите на компанията.

Сега Мъск трябва да запълни тази празнина, ако иска да покрие лихвените плащания за дълга, който пое, за да осъществи покупката на Twitter за 44 милиарда долара през 2022 г.

Twitter, който елиминира голяма част от своя екип за връзки с медиите по време на съкращенията миналата година, засега не коментира официално данните за масовия отлив на рекламодатели.

След като първоначално влезе в конфликт с тях, Мъск изглежда се опитва да ги привлече обратно към платформата. 

Компанията е предложила големи отстъпки за рекламата по време на финала на първенството по американски футбол Супербоул, в опит да спечели обратно част от спонсорите. Но, поне засега, отливът на рекламни капитали продължава.

Освен това, няколко неправителствени организации подновиха призивите си към компаниите да се присъединят към бойкота на рекламата в Twitter, след като в доклад на Центъра за противодействие на дигиталната омраза беше изразена загриженост относно рекламите, показващи "токсично съдържание" от акаунти, които преди това са били забранени.

Още в първите си седмици начело на компанията Мъск отмени забраните за потребители, които преди това са нарушили правилата на Twitter, включително бившия президент на страната Доналд Тръмп.

Той също така прекрати договора на компанията подизпълнител, която отговаряше за надзора на съдържанието и спря прилагането на нейната политика за дезинформация по отношение на COVID-19.

Някои рекламодатели се оплакаха, че служителите на Twitter, с които са работили преди, са били уволнени от Мъск, което също предизвика комуникационен хаос.

Милиардерът обаче защити промените в политиката и се опитва да намали разходите и да намери нови източници на приходи за компанията.

Тези усилия включват драстично съкращаване на персонала, обновяване на услугата за платен абонамент, както и спорния ход за таксуване на изследователи и разработчици, разчитащи на електронната платформа на Twitter.

Засега обаче социалната мрежа остава силно зависима от приходите от реклама, докато се опитва да увеличи своята база от платени абонати.

Много от водещите рекламодатели, които все още остават в платформата, са намалили драстично бюджетите си за реклама, според данните на Pathmatics.

HBO, например, беше най-големият рекламодател на Twitter през септември, като похарчи близо 12 милиона долара за реклами този месец, но за януари бюджетът на компанията възлиза на малко над 54 000 долара. 

Мъск коментира по-рано този месец, че предходните три месеца са били „изключително трудни", тъй като е трябвало "да спаси Twitter от фалит“, но че компанията „сега е на път да излезе на печалба, ако запази положителната тенденция".