Бернар Арно, който е на челна позиция в класацията на най-богатите хора в света, както и неговият предшественик Илон Мъск са плащали повече за компании, за които съжаляват, че са придобили.

Какво се случва с тях след това обаче разкрива разликите им като бизнесмени, пише Financial Times.

Накрако казано, Арно е умен и проницателен бизнесмен, който превърна LVMH в лидер на пазара на луксозни стоки. Днес компанията се оценява на 400 млрд. долара, a самият той разполага с повече от 180 млрд. долара лично състояние.

Нека сравним последните две големи сделки на Арно и Мъск.

През ноември 2019 г. LVMH плаща по 135 долара на акция, или 16.2 млрд. долара, за Tiffany & Co. - бижуто в короната на американския лукс. LVMH трябва да притежава Tiffany, тъй като преди това губи битките за Gucci и Hermès.

Предложената цена е с 37% по-висока от последната борсова стойност на книжата на Tiffany. Те се търгуват при съотношение от 17 пъти EBITDA (бел. ред. печалбата преди лихви, данъци, обезценки и амортизации).

Няколко седмици по-късно от LVMH актуализират предложението на 120 долара на акция.

След старта на COVID пандемията сделката по придобиването на Tiffany не изглежда толкова добър ход за Арно. След спор за цената, двете страни се готвят за съдебен процес.

Разумът обаче надделява и двете компании си стискат ръцете в сделка на стойност 15.8 млрд. долара.

LVMH успява да спести 420 млн. долара, а през януари Арно сменя ръководството на компанията, като назначава начело един от синовете си - Александре, който днес е изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за продуктите и комуникацията.

Служителите на Tiffany все още са 14 000, колкото бяха и преди офертата за придобиване от страна на френския гигант в сферата на луксозните стоки.

Част от тази история може би ви прилича на придобиването на Twitter от страна на Мъск. След като се сдобива с 9.2% в компанията, през април миналата година той предлага по 54.20 долара на акция, или 44 млрд. долара. Офертата му е с 38% над последната борсова стойност на книжата.

Предложението е при съотношение от 44 пъти EBITDA и бордът на Twitter приема офертата. Малко по-късно Мъск се опитва да се откаже от сделката. Двете страни също стигат до съд.

Милиардерът се опитва да сключи нова сделка с борда на компанията, но е принуден да плати през октомври крайната сума от 44 млрд. долара. Той веднага се заема да "разчиства" сред мениджмънта и служителите, съкращавайте 50% от 7 500-те души, работещи в Twitter.

Мъск предупреждава, че компанията губи по около 4 млн. долара дневно и няма да е изключено да обяви фалит. Ако той има план за Twitter, то все още не е ясно какъв точно е.

Мъск влага в сделката 31 млрд. долара собствени средства, както и 13 млрд. долара заеми от инвестиционните банки на Уолстрийт.

Междувременно, Tesla, която е основен източник на богатството на Мъск, отчете сериозен спад в оценката си. Част от него се дължи на разпродажбите от страна на милиардера, както и на раздвояването му между двете компании, както и останалите му бизнес начинания, което не се харесва на акционерите в Tesla.

Книжата на производителя на електрически автомобили се сринаха с 65% през 2022 г., а Мъск се превърна в първия човек в света, загубил 200 млрд. долара за година.

Днес той разполага с малко повече от 130 млрд. долара, но според много пазарни наблюдатели сделката за Twitter се е превърнала в катастрофа както за Мъск, така и за богатството му.

От своя страна, сделката за Tiffany се превърна в един от най-големите успехи на LVMH. По време на годишното общо събрание на компанията Бернар Арно каза, че ако компанията все още е била публична, то нейната цена би била два пъти над платеното от френския гигант.