Компанията за автономни превозни средства Zoox, която е собственост на Amazon, обяви, че нейният безпилотен автомобил, който не разполага с волан или педали, е одобрен за движение по обществените пътища в Калифорния. 

Zoox е една от десетките компании, които в момента тестват автономни автомобили по пътищата на Голдън Стейт.

И макар да изостава зад някои от своите конкуренти, като Waymo и Cruise, в надпреварата за комерсиализиране на технологията, Zoox постигна напредък с разработката на нов вид превозно средство - такова, което няма традиционните уреди за управление и трудно може да бъде описано като "кола" в съвременния смисъл на думата.

Машината наподобява по форма тостер, а скоростта ѝ е ограничена до максималните 40 мили в час, което се равнява на малко над 64 километра в час, пише електронното издание The Verge. 

Миналата седмица местните власти в Калифорния одобриха модификация на съществуващото разрешение за тестване на Zoox, което позволява на компанията да тества свободно своето роботакси в ограничена зона във Фостър Сити, Калифорния, където е седалището на компанията. 

Тестовете обаче ще могат да се извършват само в събота и неделя през светлата част на деня и ще бъдат забранени при лошо време.

Според Джеси Левинсън, основател и технически директор на Zoox, превозното средство е успяло да направи "кръгче" с дължина от три километра „десетки пъти“ по открити пътища, като в него е имало и пасажери. 

„Нашето превозно средство никога не е блокирало, спирало или изпитвало каквито и да било проблеми по време на шофиране. Както бихте очаквали на открити обществени пътища, се натъкнахме на много превозни средства, пешеходци, велосипеди и т.н.

Маршрутът има множество светофари, завои, насрещен трафик и скорости до 50 километра в час", обяснява Левинсън, цитиран от The Verge.