Испания е похарчила 258 милиона евро за влакове, които са твърде големи, за да се поберат в тунелите на железопътната мрежа.

След като грешката е разкрита от местния вестник El Comercio в края на миналия месец, двама транспортни шефове са уволнени, съобщава Euronews.

31-те влака са поръчани от националната испанска железопътна компания Renfe през 2020 г. Те трябвало да заменят застаряващия парк в северните автономни региони Астурия и Кантабрия.

Модернизацията трябваше да бъде завършена през 2024 г., но заради скандалната грешка сега вероятно ще бъде отложена поне до 2026 г.

Междувременно стана ясно, че производителят на влаковете CAF е забелязал несъответствието още през март 2021 г. 

Кой носи отговорност за гафа?

След сключването на договора за производство, от Renfe са предоставили измервания въз основа на инфраструктурните спецификации на железопътната мрежа. От CAF пък са отправили официално предупреждение, че спецификациите може да не са верни.

Построена през 19-и век, железопътната мрежа на региона пресича планински регион. Той има различни размери на тунелите, които не се придържат към стандартизираните съвременни изисквания. 

Министърът на транспорта на Испания Ракел Санчес заяви, че едва наскоро е била уведомена за проблема. Тя е започнала вътрешен одит за това кой е знаел за несъответствията и защо въпросът не е бил повдигнат по-рано.

Генералният секретар по инфраструктурата на Испания Ксавие Флорес призна, че е бил уведомен за проблема преди месеци.

Какво ще стане с извънгабаритните влакове?

Самита влакове все още са във фаза на проектиране и не са произведени.

Въпреки че това минимизира цената на грешката, процесът по промяната на дизайна ще отнеме допълнително време и ще забави производството.

Сега те ще бъдат проектирани с размерите на влак, който вече се движи по мрежата, за да е сигурно, че ще "паснат" на тунелите. Испанската железопътна компания пък ще актуализира своите инфраструктурни данни, за да гарантира, че подобни инциденти няма да се случат отново.

Франция направи подобна грешка през 2014 г.

Подобно фиаско не се случва за първи път. През 2014 г. френският влаков оператор SNCF поръчва 2000 регионални влака, които се оказват твърде широки за пероните на някои от гарите. 

Несъотвествието тогава отново е причинено от разминаване в данните на държавната инфраструктурна компания, откъдето не отчитат габаритите на по-старите съоръжения.

В този случай влаковете вече са направени и платформите трябва да бъдат реконструирани с големи разходи.