Пловдив има реален шанс да се превърне в първия град у нас, разполагащ с градска железница.

За целта ще бъде завършен пробивът под Централна гара, ще се повдигне жп линията към гара Филипово, летище Пловдив и индустриалните зони около града също ще бъдат интегрирани към S-Bahn-а.

Това обяви вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след работна среща с областния управител на Пловдив Ангел Стоев. 

Идейният проект за повдигането на жп линията към гара Филипово е готов, като за реализацията му са осигурени 200 млн. лв. по ОП „Транспорт“.

Община Пловдив ще стартира процедурите по изработване на подробни устройствени планове в зоната на повдигане, а НКЖИ се очаква да избере изпълнител до края на тази година.

Ще бъде създадено координационно звено към областния управител, което да синхронизира работата по проекта за S-Bahn. В него ще участват представители на общините и индустриалните зони, като всеки ще приложи своите варианти за по-добрата транспортна връзка в и около Пловдив – това са буферни паркинги, довеждащ градски транспорт, спирки и т.н.

С всички тези дейности ще бъде затворен вътрешният жп ринг на Пловдив, посочват местните власти. Като следващ етап ще се реализира външен ринг, който да свърже и южната част на града, и селата в близост към S-Bahn-а.

Бетонният мост няма да бъде събарян. Съоръжението ще бъде затворено за 4 месеца през лятото, когато трафикът не е натоварен, за рехабилитация. Тя ще позволи под моста да преминават високоскоростни влакове.

Очакванията са пробивът под Централна гара да завърши до средата на 2024 г.