Публикуваха непоказвани досега уникални кадри, които разкриват останките на корабокруширалия "Титаник" на дъното на Атлантическия океан.

Видеото е заснето само месеци, след като изследователите откриха останките през септември 1985 г., съобщават от Sky News, цитирани от darik.bg.

Първият български научноизследoвателски кораб достигна Антарктида (СНИМКИ)

Повече от 1500 души загиват, когато "Титаник", отплавал от Саутхемптън за Ню Йорк, потъва в Северния Атлантически океан на 15 април 1912 г., след като се удря в айсберг.

Лайнерът - най-големият плаващ по това време, е открит от екип от Океанографския институт Уудс Хоул (WHOI) и Френския национален институт по океанография.

По време на 11 гмуркания през юли 1986 г. са заснети кадри от пилотирана подводница и малък дистанционно управляван кораб, способен да маневрира през тесни пространства. 80 минути "сурови" кадри са публикувани в YouTube канала на WHOI.

Публикуваха кадри на „Титаник” с безпрецедентна резолюция (видео)

Зърнестите черно-бели изображения показват носа на лайнера и някои парапети по една от палубите му, наред с други аспекти на известния пътнически кораб.

Океанографът Робърт Балард казва, че първото нещо, което видял, когато се спуснал на 2.5 мили под повърхността на морето, било „гигантска стена от занитена стомана, която се издигаше на над 100 и няколко фута над нас“.

Луксозният лайнер "Титаник" потъва след сблъсък с айсберг - загиват над 1500 души

Той добавя: „Никога не съм гледал надолу към "Титаник". Погледнах нагоре към "Титаник". Нищо не беше малко. Беше доста натрапчиво“. Не са намерени човешка плът или кости, но Балард вижда обувки, включително обувките на нещо, което изглежда като майка и бебе.

„След като "Титаник" потъва, онези, които влизат във водата без спасителни жилетки, умират от хипотермия“, казва той.

Подводна експедиция ще опише пораженията върху потъналия „Титаник”

Подводницата с трима души е трябвало да изплува, когато батериите й започват да поемат вода. Докато се издига, Балард си спомня, че е видял илюминаторите на кораба. „Сякаш хората гледаха назад към нас. Всъщност, беше доста смразяващо“, казва той.

Инженерът на WHOI Анди Боуен разкрива, че най-голямото предизвикателство е „отдалечеността на местоположението“, добавяйки, че „водата е почти замръзнала“.

Публикуването на кадрите е съгласувано с преиздаването на 25-ата годишнина на филма на Джеймс Камерън от 1997 г. "Титаник". С участието на Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо, той печели 11 награди Оскар, включително за най-добър филм.

„Човешките истории, въплътени в големия кораб, продължават да резонират“, казва Камерън в изявление. „Чрез публикуването на тези кадри WHOI помага да се разкаже важна част от една история, която обхваща поколения и обикаля земното кълбо.“