Главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки обяви, че “се оттегля” от ръководния си пост в компанията, след като управляваше платформата за споделяне на видеа в продължение на близо десетилетие.

В блогпост Войчицки казва, че планира да “започне нова глава в живота си, насочена към нейното семейство, здравето и лични проекти, които обича.”

Войчицки е свързана с компанията майка на YouTube - Google, още от първите ѝ дни, когато двамата съоснователи работели в гаража ѝ в Калифорния по създаването на интернет търсачка.

Впоследствие тя става 16-ият служител на Google и работи в компанията в продължение на близо 25 години.

“Сюзън има уникално място в историята на Google и най-невероятния принос за продукти, които се използват от хората навсякъде,” заявиха в своя изявление основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин.

“Изпитваме огромна благодарност за всичко, което е направила през последните 25 години.”

Войчицки заемаше поста главен изпълнителен директор на YouTube в продължение на девет години. Тя ще бъде наследена на поста от Нийл Мохан, който в момента е главен продуктов директор на YouTube.

“С всичко, което правим под формата на Shorts, стрийминг и абонаменти, заедно с бъдещето, което обещава AI, най-вълнуващите възможности за YouTube тепърва предстоят, а Нийл е правилният човек да ни ръководи,” пише Войчицки.

Тя управляваше YouTube по време на ключовото насочване на интернет към социалните медии, но също така и в периода, когато платформите бяха подлагани на все по-голям контрол за разпространението на дезинформация, реч на омразата и друго зловредно съдържание.

Тя също така допълва, че въпреки че напуска поста, ще продължи да работи с някои екипи в YouTube и да съветва главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай.