Дубай може да се превърне в нов център за устойчивост и здравословен живот, ако URB постигне своето.

Базираната в Дубай компания предлага серия от амбициозни, екологично фокусирани проекти за трансформиране на емирството – включително „устойчива градска магистрала“ с контролиран вътрешен климат, простираща се над 93 километра.

Ако бъде построена, The Loop ще бъде "най-умната" инфраструктура за колоездене и бягане по света, според изпълнителния директор на URB Бахараш Багериан.

„Проектът има за цел да превърне Дубай в най-свързания град на Земята пеша или с велосипед“, добавя той, цитиран от CNN.

Масивната конструкция е проектирана да обвива Дубай, осигурявайки „зелен коридор“ без автомобили, изпълнен с дървета и растения, на жителите, които искат да се разхождат или да карат колело.

URB е разработила и огромен агротуристически проект за пустинята на Дубай, който може да се превърне в нов еталон за устойчиво земеделие, екологично образование и зелен туризъм в региона.

Отделно от The Loop, Agri Hub ще покрива приблизително 40 хектара и ще разполага с пространства за образование и изследвания, както и с екохижи, селскостопански магазини, ресторанти и кафенета, сервиращи храна на принципа „от фермата до масата“.

Багериан казва, че посещението в Agri Hub ще помогне на хората да разберат и да са по-ангажирание с устойчиви практики. „Това ще отвори умовете им“, допълва той.

„С този проект ние се опитваме да разрушим досегашния модел на селски туризъм, така че да е от полза за всички. Независимо дали сте търговец на дребно, фермер или потребител – има по-екологична икономика за всеки,“ според Багериан.

Преминаване към по-зелена икономика

Багериан ръководи Фаза 2 на проекта „Устойчивия град“ в Дубай и работи върху подобни зелени общности, които в момента се изграждат в Йити, Оман, както и на остров Яс в Абу Даби.

„Целият свят се движи към по-екологична икономика“, казва Багериан. „Най-силните икономики ще бъдат тези, които са в състояние да преминат към устойчивост възможно най-рано с проекти като този.“

Змиевидната структура на Agri Hub ще бъде оформена от огромен стоманен навес и облицована с предварително излят бетон, като въглеродните емисии ще бъдат компенсирани.

От URB посочват, че проектът цели нулеви отпадъци, а транспортът на място няма да използва изкопаеми горива.

Обектът ще има собствена инсталация за биогаз за генериране на енергия от органични отпадъци, докато части от комплекса ще бъдат частично под земята, за да се поддържа ниска температура в сградите.

Тъй като прясната вода е оскъдна в Дубай, проектът ще включва биосолно земеделие, при което културите се отглеждат в солена вода, а за напояване на обшествените площи ще се използва рециклирана вода.

Тези зони ще включват растения, устойчиви на суша, както и дъждовни градини, и зони за биозадържане, които не изискват напояване и създават местообитания за птици и насекоми.

Подобно на The Loop, Agri Hub е проектиран да използва 100% рециклирана вода за напояване и ще се захранва изцяло с кинетична енергия.

От URB посочват, че проектите им ще бъдат финансирани от частни инвеститори и че в момента се правят проучвания за осъществимостта им, както и за установяване на най-доброто място за развитие на Agri Hub.

Багериан се надява изграждането на Agri Hub да започне през 2024 г. Thе Loop може да бъде готов за велосипедистите и бегачите в Дубай до 2040 г.