Porsche Automobil Holding SE счупи всички рекорди при дебюта си на пазара на частни прехвърляеми заеми Schuldschein, пласирайки дълг на стойност 2.7 млрд. евро в най-голямата сделка в историята на този пазар.

Предложеният този месец дълг, чиято първоначално обявена стойност беше едва 500 млн. евро, е привлякъл около 120 инвеститори, в това число европейски, азиатски и щатски банки, пенсионни фондове и застрахователи.

Резултатът е свидетелство за трайното търсене на всичко свързано със спортната марка автомобили, след като IPO-то на Porsche AG през миналата година беше най-голямото в Европа от десетилетие.

Това също е сигнал, че прехвърляемият дълг Schuldschein, който е структуриран и като заеми, и като облигации, се превръща от нишов германски инструмент във все по-популярна възможност за финансиране за големи европейски компании.

Емисията на Porsche е на стойност близо една десета от целия пазар за 2022 г., а размерът на сделките се увеличава повсеместно.

“Харесва ни изчистената структура и краткото време за достигане на пазара с Schuldschein,” заяви говорител на Porsche Automobil Holding. “Планираме още финансиране чрез облигации или чрез комбинация от инструменти, а може би и втора емисия Schuldschein.”

През 2022 г. на пазара са се явили приблизително 35 международни компании, извън основните пазари Австрия, Германия и Швейцария, което е с две трети повече от предходната година.

Стойността на пласирания дълг в размер на 7.2 млрд. долара през миналата година от чуждестранни компании, като Konecranes Oyj, Acciona SA и CEZ AS, е втората най-висока след рекордните 10.3 млрд. евро през 2019 г.

Дебютът на Porsche Automobil Holding идва след рекордния брой компании с инвестиционен рейтинг, емитирали подобен дълг през миналата година, с което помогнаха на пазара да достигне рекордните 33 млрд. евро. Броят на дебютиралите на пазара компании също така се е удвоил.

Ликвидността е достатъчно голяма, за да може средната стойност на сделките да скочи до 207 млн. евро през 2022 г., след като в предходната година е била 172 млн. евро.

Всичко това се случва на фона на една година, в която пазарите на публичен дълг бяха разтърсени от нахлуването на Русия в Украйна.

Средствата от емисията на Porsche Automobil Holding ще помогнат за изплащането на получен през миналата година заем за придобиването на 25% плюс една акция в Dr. Ing. h.c.F. Porsche.

Стойността на сделката, с основно участие на Deutsche Bank AG, ING Bank NV, LBBW и UniCredit SpA, надхвърля с лекота тази на германския производител на авточасти ZF Friedrichshafen AG, която пласира Schuldschein на стойност 2.2 млрд. евро през 2015 г.