Засилващите се опасения, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвите изплаши инвеститорите вчера, вследствие на което основните щатски борсови индекси записаха най-лошия си ден от началото на годината.

Поредица от финансови отчети, в това число и разочароващия отчет на веригата магазини Home Depot, породиха притеснения относно финансовото състояние на потребителите.

Технологичният индекс Nasdaq Composite оглави спада с понижение от 2.5% за деня, докато S&P 500 затвори с 2% надолу. Dow Jones Industrial Average изгуби 2.06% за деня и излезе на отрицателна територия от началото на годината, след като понижението му за месеца достигна 2.81%.

След вчерашните разпродажби S&P500 губи 1.94% през февруари, но бележи ръст от 17.04% от началото на годината. Nasdaq отчита спад от 0.8% за месеца, но нараства с близо 10% за годината. 

Повишаващата се доходност по щатските държавни облигации също държеше пазара на нокти вчера, като тази по 10-годишните книжа се покачи до най-високото си ниво от ноември, преди да отстъпи до 3.9389%.

Вниманието днес се насочва към протокола от последното заседание на Федералния резерв, като инвеститорите ще търсят индикации за бъдещите планове на централната банка относно повишението на лихвите.

Отчетният сезон също продължава, като днес се очакват финансовите резултати на Nvidia, Etsy и Baidu. 

На валутните пазари днес доларовият индекс отчита понижение от 0.077%, но анализатори очакват повишението на лихвите да подпомогне долара и да навреди на акциите на развиващите се пазари, които се облагодетелстваха от падащата щатска валута.

Централната банка на Нова Зеландия днес повиши основната си лихва с 50 базисни пункта до 4.75%, което е най-високото ниво от над 14 години. В резултат на това новозеландският долар поскъпна с 0.42% и се търгуваше на ниво от 0.6237 спрямо щатската валута.

Фючърсите на щатския лек суров петрол отчитат понижение в цената от 0.35% до 76.09 долара за барел, докато тези на Брента отстъпват с 0.33% до 82.78 долара за барел.

Спот цената на златото се повиши с 0.1%, до 1 836.18 долара за тройунция.