Сухото време през последните седмици породи опасения, че Италия отново може да се сблъска със суша след извънредната ситуация миналото лято, когато в Алпите падна по-малко от половината от обичайния снеговалеж.

Предупреждението идва на фона на Венеция, където наводненията обикновено са основна грижа, а днес градът е изправен пред необичайно ниски приливи, които правят невъзможно гондолите, водните таксита и линейките да се движат по някои от известните й канали.

Проблемите във Венеция се дължат на комбинация от фактори – липса на дъжд, система с високо налягане, пълнолуние и морски течения.

Италианските реки и езера страдат от сериозна липса на вода, съобщава еко групата Legambiente, като вниманието е насочено към северната част на страната.

В По - най-дългата река в Италия, която тече от Алпите на северозапад до Адриатика, има 61% по-малко вода, отколкото е нормално по това време на годината, посочва CNN.

Миналия юли Италия обяви извънредно положение в районите около река По заради най-лошата суша от 70 години. Там се отглежда приблизително една трета от селскостопанската продукция в страната.

„Намираме се в ситуация на воден дефицит, който се натрупва от зимата на 2020-2021 г.“, казва експертът по климата Масимилиано Паски от италианския научноизследователски институт CNR, цитиран от ежедневника Corriere della Sera.

„Имаме нужда от 50 дни дъжд в северозападните райони, за да възстановим баланса“, добавя той.

Нивото на водата в езерото Гарда в Северна Италия е на рекордно ниски стойности, което прави възможно достигането до малкия остров Сан Биаджо пеша.

Антициклон доминира времето в Западна Европа от 15 дни, носейки високи температури, по-нормални за късната пролет.

Последните прогнози обаче сочат старт на така необходимите валежи от дъжд и сняг в Алпите през следващите дни.