В продължение на векове земя на отшелници и религиозни убежища, Италия все още изобилства от манастири и абатства, обитавани в уединение от религиозни хора.

Днес не е нужно човек да е религиозен, за да води техния начин на живот. С приблизително 2 млн. евро в наши дни може да се купи обновен дом, в който царуват спокойствието и тишината.

Като седалище на Католическата църква, Италия е осеяна с безброй манастири, църкви и жилища на свещеници. Много от тях датират от Средновековието, като често са обявявани за продажба. Някои от тях струват по-малко от апартамент в престижен район на Милано или Флоренция.

"Историческите имоти с религиозно минало и структура имат огромен потенциал и са привлекателни за чужденците, които искат да се насладят на духовната страна на Италия," казва пред CNN Рикардо Ромолини от имотната агенция Romolini Immobiliare.

"Има много манастири, които се продават, тъй като през годините заможни семейства без наследници са дарили тези имоти на местни църкви, които на по-късен етап са се освободили от тях, продавайки ги на частни собственици.

Понякога религиозни ордени са ги обявявали за продажби заради тяхната поддръжка," допълва той. Ромолини наскоро е продал такъв манастир на американско семейство, което ще го ползва за отдих. 

Почти религиозно изживяване

Неговата агенция в момента продава разкошна вила в намиращото се в Тоскана планинско селце Калдине, близо до Флоренция, заобиколено от маслинови горички и зелени хълмове.

Построено като имение на местен енорийски свещеник, след това то е обитавано от доминикански монаси и обновено през Ренесанса. Имението се предлага с обезсветена църква, изпълнена със стенописи, скулптури и с камбанария.

Някогашният селски параклис сега е място, на което настоящите собственици организират партита и концерти.

Собственичката Мария Силвия Папаис го продава за 2.35 млн. евро. "Отне ми 10 дни, за да го купя от 10 различни свещеници, които имаха дялове в него.

Веднага бях поразена от красотата на имота, въпреки че когато го купих през 80-те, той се разпадаше и беше в окаяно състояние. Градините, вековните дървета и гледките са завладяващи. Имах нужда от селски дом и живях в него 35 години," казва тя.

Папаис променя цялото имение. Основната сграда с площ от 465 кв. м и пет спалнни, в която е живял свещеникът, все още разполага с оригиналните каменни портали, ренесансови камини и украса, теракотени подове и дървени греди.

Пристроената църква има стенописи и арки, дело на майстори скулптури, а в нея е използван местен сив камък, добиван от намиращи се наблизо кариери.

Вилата е заобиколена от парк с площ 12 акра с кипариси, морски борове, дъбове и лаврови дървета. От над 700 маслинови дръвчета пък се добива вкусен органичен зехтин.

Частен монашески парк

Ако предишното предложение ви се е сторило прекалено скъпо, в област Чочария, между Неапол и Рим, се предлага францискански манастир с площ от 930 кв. м на цена от 1.38 млн. евро.

Той е част от идилично селце на върха на хълм, чието име собствениците засега искат да запазят в тайна. Имотът обаче се намира близо до град Фрозиноне.

Известна със своите религиозни обекти, Чочария е лабиринт от отшелнически убежища, църкви и светилища.

Винаги се смятало, че това място е кръстопът на поклонници, светци и различни религиозни ордени. Легенди разказват, че дори Архангел Михаил се появява там, за да сложи край на кървава битка.

Обградено от частен панорамен парк, имението в момента се използва като място за организиране на събития, но е напълно обитаемо, като са необходими минимални подобрения. Стените и покривите са обновени при цялостен ремонт през 2022 г.

Имението разполага с 10 спални, осем бани и складово помещение с оригинални подове от теракот, дървени греди и касетъчни тавани.

Перлата в короната на този имот е вътрешната обител, която разполага с покрита лоджия със сводести тавани, където монасите са прекарвали часове в молитви, разхождайки се из градината, в която отглеждали лечебни билки. Под земята пък може да се види резервоар за дъждовна вода.

"Този манастир е идеалният пример за това как религиозни имоти са се предавали между религиозни ордени и частни лица на няколко пъти през историята," казва Ромолини.

Манастирът е построен от монаси на парче земя, дарено им от местни аристократи и е издълбан в клона на скалист хълм. Те поддържали манастира до 1927 г., когато е изоставен и се връща отново в частни ръце.

В бившия манастир се влиза през сводеста арка, която носи емблемата на Францисканския орден. Няколко панорамни терасирани градини разкриват гледка към полета, на които пасат овце.

Дебелите вътрешни стени на манастира са част от укрепленията около село и имат наблюдателна кула.

Манастир в стените на селото 

Lionard

За купувачи с малко по-голям бюджет в горната част на долината Тибър в Умбрия се предлага францискански манастир от 14 век и абатство на цена от 2.7 млн. евро.

Умбрия, разбира се, е родното място на Свети Франциск, а манастирът, който се намира между градовете Губио и Чита ди Кастело, в момента е бутиков курорт, предлагащ отдих на спокойствие. Изграден върху римско селище, той разполага със стар кладенец и два естествени извора.

Мястото се превръща в антифашистка крепост през Втората световна война, когато местни партизани се крият в него и планират съпротивата си.

Според настоящите му собственици, пожелали анонимност, бившият манастир е бил убежище и на американския консул в Ница, Франция, който след залавянето си успява да избяга и да се присъедини към местните бойци.

"Имотите от този тип, които притежават особен исторически чар и известно структурно величие, са обект на все по-голям интерес от страна на клиенти, които търсят престижни имоти," казва Дженифър Джиралди, старши партньор и директор продажби в имотната агенция Lionard.

"Големите пространства и гарантираното уединение са все по-търсени характеристики, особено след пандемията," допълва тя.

Имението е идеално за луксозна провинциална къща и разполага с две сгради с обща площ от близо 1 500 кв. м с 10 стандартни спални и шест апартамента, ресторант с веранда с панорамна гледка, зимна градина, бар и църква, преустроена за отдих.

Част от интериора са стари мебели, дървен декор, ръчно изработена керамика, лампи от ковано желязо и фино изработени тъкани. Имотът е заобиколен от парк с каменни стъпала и дори разполага с инфинити басейн и солариум.