Комисията на Формула 1 се съгласи да позволи на отборите да похарчат допълнителни 1.2 милиона долара повече в ограничения бюджет за 2023 г. Основният бюджет е 135 милиона долара през 2023 г., но отборите ще имат допълнителни изключения, тъй като календарът за този сезон има повече от 21 състезания, информира dsport.bg.

Отборите вече получават допълнително пространство за харчене за допълнителните състезания, но тази сума вече е увеличена.

Астън Мартин може да провежда предсезонни тестове в Бахрейн само с един пилот

„Увеличението на бюджета за допълнителните състезания над 21 в календара беше договорено от 1.2 милиона долара на 1.8 милиона долара на състезание, тъй като допълнителните състезания са по-скъпи, защото не са в Европа“, казаха Формула 1 и ФИА в изявление.

През миналия сезон шампионите Ред Бул бяха под наблюдението на ФИА след превишаване на разрешения бюджет за харчене, за да бъдат глобени и с намаляване на времето, което могат да прекарат в аеродинамичния тунел.

Освен това ФИА и Формула 1 се споразумяха за нов период на "зимно спиране" за фабриките за шасита и двигатели, т.е. период през зимата, в който няма да бъде разрешена работа по разработване на автомобили.