Индексите на Уолстрийт приключиха последната борсова сесия разнопосочно, след като протоколът от февруарското заседание на Федералния резерв на САЩ засили очакванията, че централната банка подготвя нови повишения на лихвените проценти, в опит да намали инфлацията.

Dow Jones Industrial Average падна с 0.26%, широкият S&P 500 се понижи с 0.12%, а Nasdaq Composite добави минималните 0.13%.

Представителите на Фед настояват за рестриктивна монетарна политика, която да гарантира, че инфлацията ще запази низходящата си тенденция.

Желанието на централните банкери да продължат с повишаването на лихвите вероятно се е засилило след серията от силни макроикономически данни.

Доходността по американските 10-годишни държавни облигации леко се повиши след публикуването на протокола от заседанието на Фед.

На капиталовите пазари енергийният сектор пострада най-силно по време на борсовата сесия в сряда, на фона на падащите цени на петрола и опасенията, че по-строгата парична политика може да намали търсенето на горива. 

Тази сутрин фючърсите на "черното злато" се стабилизираха и дори отчитат леко повишение. 

Американският лек суров петрол добави 0.3% към стойността си до ниво от 74.17 долара за барел, докато сортът брент поскъпна с 0.2%, до 80.81 долара.

Междувременно, от съобщение на Ройтерс стана ясно, че Москва планира да намали износа на петрол от своите западни пристанища с до 25% през март спрямо предходния месец, в опит да повиши цените на петрола.

Очаква се този ход да доведе до по-голямо намаляване на доставките от обявените по-рано този месец 500 000 барела дневно. Съкращенията на доставките са в отговор на наложения от западните държави таван на цените за износа на руски петрол.

Някои аналазатори обаче са на мнение, че нарастващите петролни запаси в САЩ, съчетани с планираната продажба на 26 милиона барела от стратегическия петролен резерв на Вашингтон, ще ограничат всяко потенциално поскъпване на суровината.