Първата доставка за износ на петрол от Израел стана факт по-рано тази седмица.

Тя беше осъществена от британската компания Energean, която разработва находището Кариш в Източното Средиземноморие. 

За Израел моментът е забележителен, тъй като страната в продължение на десетилетия беше зависима от липсата на вътрешни енергийни доставки.

Разработката на израелските петролни и газови находища беше изпълнена и с политически проблеми поради тяхното местоположение в някога оспорваната морска граница между Израел и Ливан, пише Financial Times. 

През юли миналата година Израел свали три дрона, за които се смята, че са изстреляни към петролните полета от подкрепяната от Иран терористична групировка Хизбула, базирана в Ливан. 

През октомври беше постигнато споразумение, подкрепено от Съединените щати, което определя ясно морската граница между находищата Кариш, което се намира от израелската страна, и Кана - от ливанската. 

Британската компания Energean започна производство в Кариш в края на миналата година, а френската TotalEnergies се очаква да започне сондирането на газовото поле Кана по-късно през 2023 г.

Доставките на суров петрол обаче все още се смятат за достатъчно чувствителна политическа тема, което предизвика вземането на някои допълнителни мерки за сигурност.

Танкерът Seliger Aframax с капацитет около 700 000 барела суров петрол беше видим на сателитно проследяване до платформата на Energean късно вечерта в неделя, но след това изключи устройството си за проследяване.

Според източници от компанията, цитирани от Financial Times, това е направено именно като допълнителна гаранция за сигурността на плавателния съд. В близост до танкера е бил разположен и специален противопожарен кораб. 

Vitol - най-големият независим търговец на петрол в света, има сделка за поемане и предлагане на международния пазар на товарите от находището Кариш. 

Energean, чийто акции се търгуват на борсата в Лондон, е основана от гръцкия банкер Матиос Ригас през 2007 г. През последните години тя се развива бързо, а пазарната ѝ капитализация се удвои от 2019 г. насам и в момента възлиза на близо 2.5 милиарда евро. 

Самият Ригас заяви, че е щастлив да помогне на Израел да се присъедини към клуба на международните износители на петрол и че това е крайъгълен камък в развитието на неговата компания. 

Липсата на местно производство на газ и петрол в Израел беше един от най-големите проблеми на страната след обявяването на нейната независимост през 1948 г.

Много от водещите производители на петрол в Близкия изток отказваха да доставят петрол на Израел заради поредицата от конфликти в региона. 

През последното десетилетие обаче проучванията на находищата в Източното Средиземноморие помогнаха за намаляването на зависимостта на Израел от вносните изкопаеми горива.

Сега Израел вече може да задоволява цялото си вътрешно търсене на природен газ, намали зависимостта си от вноса въглища и спомогна за изглаждане на връзките със съседите си чрез споразумения за износ към Египет и Йордания.

Страната обаче все още внася по-голямата част от необходимия ѝ суров петрол.

Въпреки че Кариш е предимно газово находище, свързаното с него производство на петрол е от решаващо значение за проекта за Energean. Цената, която компанията получава за газа, който произвежда в Кариш, е по-ниска от международните цени, тъй като Израел е сравнително изолиран пазар.

Но петролът може да бъде транспортиран с танкери до всяка точка на света, като Energean очаква цената му да е близка до средните пазарни равнища. Сортът, който изнася, ще се нарича Karish Blend.

Най-голямото газово находище в Израел - Левиатан, добивите от което стартираха през 2019 г., също произвежда известно количество петрол, който се изпраща в местните рафинерии.

Производството на петрол и газ от страна на Energean, която оперира в Израел, Египет, Италия и Хърватия, се очаква да нарасне от около 41 000 барела петролен еквивалент на ден до 150 000 барела до края на тази година и до 200 000 на ден през 2024 г. след включването на добивите от находището Кариш.