В продължение на пет години американският финансов експерт и автор Том Корли изучава и интервюира 233-ма милионери, за да научи повече за техните навици и начина им на мислене.

Работата е една от сериозно засегнатите теми - 51% от тях са били предприемачи, 28% са работили традиционна работа от 9 до 5 часа, а 18% са били високопоставени ръководители в големи компании.

Всички те обаче имат едно общо нещо: Напускат работата си в периода от средата до края на своята кариера, заявявайки, че това е бил единственият начин да успеят наистина и да натрупат богатство.

Някои напускат, за да започнат собствен бизнес, а други намират странични дейности, които предлагат повече възможности за растеж и по-висока заплата.

Ето най-често срещаните причини, които са ги накарали да вземат решение да напуснат:

Не са достатъчно използвани

Милионерите в проучването на Корли често са се чувствали сякаш вършат някаква “работа за зомбита” — отегчителни, повтарящи се задачи, които не позволяват на техните силни черти и талант да изпъкнат.

Един от хората работел за компания за контейнерни превози. Той се чувствал недостатъчно използван и в крайна сметка, напуснал работата си, за да започне бизнес с друг човек от индустрията.

Двамата основават нов щатски клон на международна компания за превози. Днес те са ръководители на оценявана на няколко милиарда долара компания.

Имали токсични шефове

Мениджъри, които са взискателни, егоистични, арогантни или се интересуват слабо от вашето мнение, няма да ви помогнат да развиете потенциала си за печалба.

Един от милионерите казва, че му писнало от мениджъра му, който единствено критикувал работата му, вместо да предоставя конструктивна обратна връзка.

На него му омръзнало и напуснал, за да основе собствена строителна компания, вземайки със себе си редица ключови служители, които се чувствали по същия начин като него. Тяхното ново начинание се разраства до успешна строителна компания, която прави основателите ѝ богати.

Изпитвали ужас от фирмената култура

Работната среда със злонамерени клюки може да накара всеки да изпитва чувство на безпокойство, отивайки на работа всеки ден. Такъв е случаят с един от участниците в проучването на Корли, който бил мениджър в счетоводна компания.

В крайна сметка, той напуска заради токсичната работна среда. След като в продължение на няколко месеца ходи на интервюта за работа, той получава оферта от конкурентна компания, където впоследствие се издига в йерархията и става партньор.

Не били достатъчно добре платени (или не получавали повишения)

Сигурен знак, че е време да се търсят нови възможности, е когато заплатите едва покриват сметките им, казват част от участниците. Те не можели да си позволяват почивките, които искали, или да спестят достатъчно пари, за да си купят къща.

Един от участниците в проучването, който работел за голям дилър на автомобил, решил да започне собствен бизнес.

Благодарение на инвестиции от роднини и приятели, той създава собствена компания за търговия с автомобили и я отдава на франчайз, което му позволява да натрупа значително богатство.

Придвижването до и от работа било изтощително

Участничка в проучването на Корли споделя, че всеки ден пътувала дълго от дома си в Ню Джърси до работата си в Ню Йорк. Това я изтощавало, така че решила да потърси работа по-близо до дома.

Тя започнала във фармацевтична компания в Ню Джърси и това се оказало добър ход. Жената успяла да се изкачи до ръководна позиция и да се пенсионира по-рано благодарение на получените от компанията акции.

Тяхната индустрия била нестабилна

Служител в IT сферата напуснал своята компания в производството, която изпитвала затруднения, за да се присъедини към нова компания, която предлага инвестиционно посредничество онлайн.

По онова време това била една относително нова индустрия. Рискът обаче се оправдал и той просперирал заедно с успехите на компанията. Това е добро подсещане, че вашите умения може би са по-преносими, отколкото си мислите.

Не се страхувайте да се захванете отначало с нещо, което ви въодушевява.