В групата на държавите от Г-20  има някои разногласия относно преструктурирането на дълга за затруднените икономики. Това обяви директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. Тя каза още, че забраната на частните криптовалути може да се разглежда като възможна опция.

Председателството на Индия на Г-20 идва в момент, когато нейните южноазиатски съседи Шри Ланка, Бангладеш и Пакистан търсят спешни средства от МВФ поради икономическото забавяне, причинено от пандемията COVID-19 и войната в Украйна.

Китай, който най-големият двустранен кредитор в света, призова групата на големите икономики да извършат справедлив, обективен и задълбочен анализ на причините за глобалните дългови проблеми. В същото време се засилват призивите към кредиторите да опростят част от дълговете   или да приемат големи загуби. 

„По отношение на преструктурирането на дълга, въпреки че все още има някои разногласия, сега имаме кръгла маса за глобалния държавен дълг с разглеждане на всички публични и частни кредитори. Току-що приключихме сесия, в която беше ясно, че има ангажимент за преодоляване на различията“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която председателства кръглата маса с индийския министър на финансите Нирмала Ситараман.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обаче каза, че "няма резултати" от срещата, която е била предимно организационна.

Ограничения за криптовалутите 

Освен преструктурирането на дълга, регулирането на криптовалутите е друга приоритетна област за Индия, с която Георгиева се съгласи.

„Трябва да правим разлика между цифровите валути на централната банка, които са подкрепени от държавата и стабилните монети (т. нар. stablecoins), и крипто активите, които са частно емитирани“, каза Георгиева.

„Трябва да има много силен натиск за регулиране. Ако регулирането се провали или е твърде бавно, тогава не трябва да изключваме и забраната на тези активи, защото те могат да създадат риск за финансовата стабилност“, обяви Георгиева.

Йелън заяви, че не е предложила пълна забрана на крипто дейностите, но е от решаващо значение да се въведе силна регулаторна рамка.