Nokia обяви, че планира да промени идентичността на марката си за първи път от близо 60 години, което беше съпътствано от ново лого, на фона на фокуса на технологичната компания върху агресивния растеж.

Новото лого представлява пет различни символа, които формират думата NOKIA. Компанията се отказва от легендарния син цвят на старото лого за сметка на набор от цветове, в зависимост от употребата на новото лого.

"Преди имаше асоциация със смартфоните, а днес сме компания за бизнес технологии," заявява пред Reuters главният изпълнителен директор Пека Лундмарк.

Nokia планира да продължи да разраства дейността си като доставчик на услуги, с която продава оборудване на технологични компании, но основната ѝ цел сега е да продава оборудване на други компании.

Големи технологични компании си партнират с производители на оборудване за телекомуникационни компании, като Nokia, за да продават частни 5G мрежи и оборудване за автоматизирани заводи на клиенти, основно в производствения сектор.

Nokia планира да преразгледа пътя към растеж на различните си дейности и да обмисли алтернативи, в това число и раздялата с тях. "Сигналът е ясен. Искаме да се занимаваме само с дейности, в които можем да сме глобални лидери," казва Лундмарк.

Насочването на Nokia към автоматизирането на заводи и центрове за данни също така ще доведе до конкуренция с големи технологични компании, като Microsoft и Amazon.

"Ще има множество различни случаи, в някои от тях те ще са ни клиенти, друг път може да сме техни клиенти, но съм сигурен, че ще има ситуации, в които те ще бъдат и наши конкуренти."

Пазарът за продажба на телекомуникационно оборудване е поставен под натиск, като макроикономическите условия намаляват търсенето от страна на пазари с висок марж на печалба, като Северна Америка, което се заменя от ръст на пазарите с нисък марж, като Индия, което принуди конкурентната компания Ericsson да свободи 8 500 служители.

"Индия е най-бързо растящият ни пазар, който е с нисък марж на печалба, а това е структурна промяна," казва Лундмарк, допълвайки, че Nokia очаква Северна Америка да се представи по-добре през втората половина на годината.