Google Street View отново ще мине по пътищата на България тази пролет, съобщават от технологичния гигант.

Тазгодишната обиколка включва над 50 населени места в страната. Целта е да се осъвременят изображенията в приложението Google Maps.

В приложението вече са налични стотици градове и села, пешеходни маршрути, природни забележителности и архитектурни паметници.

Инфраструктурата в градовете и помежду им обаче се променя и еволюира, за това обновяването с актуалните изображения ще помогне за ориентиране по различните маршрути, посочват още от Google.

В приложението вече са налични и снимки от пешеходни маршрути, като х.Алеко – Черни връх, х. Вихрен – Муратов връх, както и исторически, и туристически обекти, като Шуменската крепост, Стария Несебър и Белоградчишките скали. 

Google

От Google посочват, че се поставя акцент на защита на поверителността, като преди публикуване събрани изображения се обработват със специална технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните табели на автомобили, така че да не могат да бъдат идентифицирани.

Street View предлага допълнителна функция за замъгляване на изображения (на лица, коли, къщи и т.н.), която може да бъде заявена чрез натискане на бутона „Съобщете за проблем“ в долния десен ъгъл на всяко изображение.

Street View е популярна функция в Google Maps с над 220 милиарда изображения от цял свят, включително от Антарктика и Арктика. Предлага се на настолни компютри и мобилни устройства, както и в Google Earth.

Тази година обиколката на България ще започне на 2 март, а списък с градовете можете да намерите тук.