2023 г. по всяка вероятност ще е годината на сгъваемите телефони, пише CNBC.

От началото на настоящата година няколко подобни устройства се появиха на пазара, основно от китайски компании. Те се опитват да догонят Samsung, която е смятана за пионер при сгъваемите смартфони.

За момента анализаторите поставят под въпрос сериозното проникване на този тип устройства - предвид високите им цени.

“Те са страхотни, всички им се възхищават, но знаем ли колко голям е този пазар?“, пита главният анализатор на CCS Insight Бен Ууд. Според него, в момента се намираме в началото на пътешествието на сгъваемите смартфони.

Пазарът по света

Samsung пусна своя първи сгъваем смартфон през 2019 г. В последните четири години, след представянето на Samsung Galaxy Fold, южнокорейската компания представи още няколко подобни модела – Galaxy Fold и Galaxy Z Flip.

По данни на Canalys, Samsung контролира 80% от пазара на сгъваеми телефони. Очакванията на анализаторите са, че през 2023 г. ще бъдат купени 30 млн. подобни устройства, което ще е със 111% спрямо година по-рано.

Въпреки това, тези устройства в момента имат малко над 1% пазарен дял сред всички смартфони, според данни на IDC. Именно този потенциал е това, което големите корпорации в сектора преследват, за да настигнат Samsung.

През миналия месец китайската Oppo пусна свой сгъваем модел Find N2 Flip с цена от над 1 000 долара. Това се случва малко след като Xiaomi представия своите Xiaomi 13 и Xiaomi 13 Pro в същия ценови диапазон. Премиум моделът Magic Vs на Huawei пък се предлага за 1 690 долара.

Главният изпълнителен директор на Lenovo Ян Юанцин обяви пред CNBC, че по-късно през годината Motorola, която е тяхна собственост, ще пусне на пазара нова версия на сгъваемото устройство Razr.

Всички тези новини идват в момента, в който спекулациите за подобен смартфон от Apple се засилват.

Преди седмица главният изпълнителен директор на Honor Джордж Зао каза в интервю за CNBC, че все още има доста предизвикателства пред сгъваемите телефони - най-вече тяхното тегло и живота на батериите им. 

В последните месеци все повече технологични компании навлизат в сектора, за да се конкурират с премиум сегмента, който е контролиран от Samsung и Apple.

Данни на Canalys сочат, че най-скъпите телефони - тези на цени от над 800 долара, днес имат пазарен дял от 18% спрямо едва 11 на сто за 2020 г.

Сгъваемите телефони днес не са нещо изненадващо и неочаквано от пазара. Това се дължи най-вече на маркетинговата стратегия на Samsung да популяризира тези устройства, посочват анализаторите.