Инвеститорът Уорън Бъфет продължава да увеличава позицията си в Occidental Petroleum.

Базираният в Омаха конгломерат Berkshire Hathaway е купил 5.8 млн. акции от петролната компания в отделни сделки по време на борсовите сесии в петък, понеделник и вторник.

Средната цена на трансакциите е между 59.80 долара и 61.90 долара, пише CNBC.

Последните сделки се оценяват на повече от 350 млн. долара. Те са първите по позицията от септември миналата година.

По последни данни „Оракулът от Омаха“, както наричат Бъфет, вече разполага с 200.2 млн. акции на Occidental. Тяхната съвкупна стойност е 12.2 млрд. долара на база на вчерашната цена на затваряне от 60.85 долара за брой. 

Occidental вече намери място сред най-големите десет позиции в портфолиото на Berkshire Hathaway. Книжата на компанията удвоиха цената си през 2022 г., а от началото на 2023 г. отчитат спад от 3%.

В интервю за CNBC главният изпълнителен директор на Occidental Вики Холъб каза, че се е срещал с 92-годишния легендарен инвеститор преди няколко дни. По думите му, двамата са разговаряли за петролната и газова индустрия и технологиите, използвани в тях.

През август миналата година Berkshire получи регулаторно одобрение за придобиване на над 50% от капитала на Occidental Petroleum.

Berkshire също така притежава и преференциални акции на Occidental за 10 млрд. долара, както и варанти за придобиването на нови 83.9 млн. обикновени акции за 5 млрд. долара, или по 59.62 долара всяка.