Клеър Хюз Джонсън работи в продължение на 10 години за Google, където заема и ръководни длъжности. В този период е имало седмици, в които тя е прекарвала до 40 часа, провеждайки интервюта за работа. За да улесни работата си, тя твърди, че винаги е търсела едно умение у кандидатите преди каквото и да било друго - самопознанието.

Разбира се, опитът и уменията са от значение, но те могат да бъдат придобити. Когато обаче човек е със силно самопознание, той или е тя, е по-мотивиран да се учи, защото е честен пред себе си относно това върху, което има нужда да работи. Този тип хора също така общуват по-добре с колеги и мениджъри.

Освен това самопознанието е рядко срещана черта. Според проучванията, въпреки че 95% от хората смятат, че имат самопознание, всъщност това е така само при 10% - 15%.

Как Клеър Хюз Джонсън проверявала за наличието на самопознание

Тя казва, че винаги следи за две думи. Прекалено честата употреба на “аз” е червен флаг, че кандидатът може да не проявява скромност и да не си сътрудничи. Прекалено честата употреба на “ние” пък може да прикрие каква ролята на кандидатът в дадена ситуация. Трябва да има баланс между двете.

Джонсън обикновено разкрива нещо за характера на кандидата, когато зададе въпрос за конкретна роля. Положителният отговор би звучал по следния начин: “Идеята беше моя, но заслугата е на целия екип.”

Джонсън също така задавала въпроса „Как биха ви описали колегите ви?“. Ако отговорът съдържа само добри неща, тя проверява каква конструктивна обратна връзка е получавал кандидатът.

След това тя продължава с въпроса “Какво направихте, за да подобрите ситуацията?”, за да провери ориентацията на кандидата спрямо научаването на нови неща и самоусъвършенстването и да види дали е приел обратната връзка присърце.

Оценка на самопознанието

Как може да разберете дали имате самопознание? Ето някои издайнически знаци:

- Постоянно получавате обратна връзка, с която не сте съгласни. Това не означава, че обратната връзка е правилна, но означава, че начинът, по който другите ви възприемат се различава от начина, по който вие се възприемате.

- Често се чувствате разочаровани и раздразнени, защото не сте съгласни с посоката или решенията на вашия екип.

- Чувствате се изтощени в края на работния ден и не можете да посочите защо.

- Не можете да опишете каква работа ви доставя удоволствие и каква не.

Как се изгражда самопознание?

За да може човек да познава по-добре себе си, трябва да разбере защо работи по начина, по който го прави и с какво може да допринася за своя екип:

1. Разберете какви са вашите ценности.

Ако знаете кои неща са важни за вас, какво ви дава енергия и какво изтощава енергията ви ще ви помогне да осмислите начина, по който работите.

С тези прозрения ще можете да изразявате ценностите си и да разбирате кога те се разминават помежду си, или с тези на някои друг.

2. Определете своя стил на работа.

Отделете няколко седмици, за да записвате моментите, в които се чувстват сякаш достигате нови висини в работата си или пък нови дъна. Ще започнете да виждате модели.

Ако имате проблеми с това да се доверите на собствения си инстинкт, попитайте някого, чиято преценка уважавате: “Кога си ме виждал да работя най-добре и най-зле?”

3. Анализирайте вашите умения и способности.

По време на интервю за работа би трябвало да можете да говорите уверено за своите силни и слаби черти.

За да имате по-тактическо усещане за самопознанието, задайте си следните два въпроса:

Какво можете да правите наистина добре? Какви умения имате и върху кои имате нужда да надграждате?

Какви са вашите способности? В какво сте естествено добри и какво способности сте придобили с времето?

Ерик Юан, основател и главен изпълнителен директор на Zoom, има друго страхотно упражнение, при което той отделя 15 минути за размисъл.

Той си задава следните въпроси: Ако можех да започна деня отново, какво бих направил различно? Направих ли някакви грешки? Мога ли да подобря нещата утре? Юан казва, че понякога си записва важни неща, но през повечето време той смята, че мислите са достатъчни.